Article

Per què Joan Sabaté ha registrat Socialistes de l'Ebre com a partit?

S. Cabanes
06 de setembre del 2014
Captura de pantalla on consta el registre del partit.
Captura de pantalla on consta el registre del partit. | aguaita.cat
Captura de pantalla on consta el registre del partit. Foto: aguaita.cat

El senador i una de les cares visibles de la comissió gestora del PSC a les Terres de l'Ebre, Joan Sabaté, presidix des de fa unes setmanes la nova marca electoral Socialistes de l'Ebre, com així consta al registre de partits del ministeri de l'Interior.

Una maniobra que sobta -tot i que no ha passat desapercebuda a Twitter, com ha alertat un lector-, més si es té en compte el clar posicionament de Sabaté i el seu entorn immediat en pro de la direcció del partit i com a evident detractor a la constitució de marques blanques de derivació socialista, com apuntava fa uns mesos en declaracions a aguaita.catdesprés de la dimissió del primer secretari, Pere Navarro.  Segons Sabaté, la dimissió de Navarro obria pas al moment per “reconstruir una alternativa per intentar, en bona voluntat, configurar el partit i reunificar-lo a tot arreu, també a l’Ebre”. I sobre si la sortida de Navarro podia frenar el sorgiment de candidatures crítiques amb marca blanca al territori apuntava: “està per veure” i va instar a traslladar la pregunta “a aquells que promouen allò que en diuen marca blanca i en realitat són altres partits. Si algú tenia la temptació d’abandonar les sigles del partit, i ara no ho fa, serà una bona notícia”.

Les paraules, però, no han acabat acompanyant els fets i precisament qui primer ha registrat una marca blanca o directament un nou partit al territori ha sigut Sabaté i el seu entorn, assessorats per un gabinet d'advocats lligats al nucli dur de Nicaragua. Almenys se'n desprendria això pel telèfon que consta al registre, que correspon al  bufet Villena Abogados Asociados, amb seu a Barcelona. Villena, precisament, és un cognom clarament associat a l'assessorament jurídic dels socialistes. Elisenda Villena, que té exactament la mateixa adreçaque el bufet al qual pertany el telèfon de registre, va ser detinguda per la seua vinculació al cas Mètodo 3  i sa germana,Ana Villena, ha estat assessora jurídica del PSC i amiga de l'exsecretari d'organització, José Zaragoza.

Amb tot, la maniobra no correspondria tant a suposades intencions per part de Sabaté i l'entorn procliu a Nicaragua de constuir una nova alternativa socialista al territori, sinó més aviat el contrari: evitar que ho facen altres. Cal tindre en compte que Socialistes de l'Ebre, tot i no ser utilitzada com a marca oficial, era quotidianament utilitzada en l'etapa en què Núria Ventura va ser primera secretària de la Federació del PSC a l'Ebre. Encara que com a mitjà de difusió el PSC ja disposava des de l'octubre de 2007 del  blog Socialistes de l'Ebre, una de les mostres de la divergència de nomenclatures són els perfils de Twitter  @socialistesebre, inactiu des de la destitució de Ventura com a primera secretària i  @EbrePSC des d'on es segueix bona part de l'activitat socialista.

El logotip registrat també és sens dubte poc treballat. Quatre sigles sobre un fons negre, amb la S i la E ressaltades en negreta.