El programa per detectar càncer de còlon arriba a la Terra Alta i Ribera

Salut no pensa fer marxa enrere en la reducció del servei d'ambulàncies al Montsià | Gómez assegura que el 50 % dels casos que arriben a Urgències podrien ser atesos al CAP

S. Cabanes
04 de setembre del 2014
Imatge de la roda de premsa d'este migdia.
Imatge de la roda de premsa d'este migdia. | S.C.
Imatge de la roda de premsa d'este migdia. Foto: S. C.

Després de 2 anys de l'inici del cribatge de càncer de còlon i recte al Baix Ebre, el programa comptarà en breu amb un nou servei de Digestiu, amb 4 llits, a l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta per assumir la quantitat de proves que es duen a terme.

El director dels serveis territorials de Salut, Albert Gómez, ha explicat este migdia que d'aquí poc s'iniciarà una segona volta de proves al Baix Ebre i que ja s'està a punt d'acabar la primera ronda al Montsià, on ja estenen algunes dades. A l'Àrea Bàsica de Salut d'Ulldecona-la Sénia "sobre una base d'un 85 % de població convidada, la participació ha estat del 70 % i sobre 2.800 proves realitzades s’han detectat 86 positius, un 4,5 % del total", ha exposat Gómez, que ha destacat que "totes estes proves que surten positives suposa anticipar diverses malalties en 4 o 5 anys abans que apareguen".

A final d'any el programa s'ampliarà a la Terra Alta i també es treballa per implantar-lo a la Ribera d’Ebre amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics. Tal com ha explicat el director territorial de Salut, "es tracta d'una reivindicació del Col·legi de Farmacèutics per poder ser també agents sanitari. Es va donar el cas que tots els farmacèutics de la Ribera ja tenien una formació, ho volen fer i així ho podrem implantar un any abans del previst amb el departament de Salut i a través d’una subvenció. La primera experiència va ser a Sabadell, on ha funcionat", ha detallat el responsable de Salut a l'Ebre. 

"Com que ara tenim la campanya de cribatge que ha abasta molt, hem hagut d’ampliar este servei. S’ha dignificat el servei i la capacitat", ha fegit Gómez en referència al nou servei Digestiu. "De colonoscòpies també se’n fan a l’hospital de Móra i al d’Amposta. Però la colonoscòpia que es fa per al cribatge del càncer de còlon i de recte és una colonoscòpia intervencionista. Vol dir que en les lesions que es troben durant la prova, com per exemple els pòlips, es poden traure. Per això estes colonoscòpies necessites d’especialistes que sàpiguen traure estos pòpils o lesions menudes, i això només es fa al Verge de la Cinta.

A més a més, el nou repte territorial del departament de Salut passa per aconseguir un servei de Nefrologia a les Terres de l’Ebre, ja que fins ara només s’oferix el servei d’hemodiàlisi a l’hospital de Jesús a uns 100 pacients. Així es preveu “noves instal·lacions i el nou servei de nefrologia per millorar la qualitat de vida dels pacients i poder fer ús de tècniques mèdiques més modernes com la diàlisi peritoneal, i així els pacients no han de traslladar-se fins a Tarragona”, ha avançat Albert Gómez. Així, este servei "podria arribar a final d’any", segons ha concretat, ja que "només queden alguns serrells per tancar".

Polèmica sobre la reducció d'ambulàncies 

Pel que fa a la polèmica generada arran de la previsió de reducció del servei d'ambulàncies a Alcanar i la Ràpita, Gómez s'ha mostrat contundent: "Estem per treballar pels ciutadans, no per l’estètica. Els dispositius més eficaços són els que s’hi incorporen serveis mèdics. Si nosaltres veiem que hi ha una ambulància que surt de mitjana d'un cop cada tres nits la podem retirar i a canvi posar-ne una que té un dispositiu de metge incorporat. Hi ha hagut polèmica, però, defensarem les decisions que s’han pres i, si ens equivoquem, rectificarem" i ha subratllat que "es tracta ara mateix d'un preconcurs". "Si les pròpies empreses que es presenten al concurs fan millores per guanyar-lo, ja que nosaltres vam presentar uns mínims, i sobren hores, atendrem a les peticions dels ajuntaments, si no, prioritzarem els vehicles medicalitzats", ha reblat. 

Pel que fa al col·lapse del servei d'Urgències denunciat pels sindicats i negat per la direcció del Verge de la Cinta, Gómez ha reconegut que "hi ha pogut haver moments puntuals en què una persona haja estat més de 12 hores esperant a Urgències", però que durant estiu 2014 el 96 % de casos s’han atès en menys de 12 hores i només un 2 % han haver arribat, ha destacat referint-se a dades generals de Catalunya.  

Segons les dades del departament de Salut exposades per Gómez, "la meitat de casos que es presenten a Urgències no hi haurien d’haver anat". "El 50 % de les urgències corresponen a nivells baixos de gravetat, que podrien ser atesos als centres d'assistència primària", ha afirmat.