El primer mundial de morra situa la Ràpita al segon lloc del podi

Morràpita participa a la primera trobada cultural internacional dels jugadors de Morra, el «Mourramoundo», a la Provença.

S. Cabanes / Redacció
28 d'agost del 2014
El primer campionat mundial de morra va aixecar moltíssima expectació en esta petita localitat de la Provença.
El primer campionat mundial de morra va aixecar moltíssima expectació en esta petita localitat de la Provença. | Cedida
El primer campionat mundial de morra va aixecar moltíssima expectació en esta petita localitat de la Provença. Foto: Cedida

El cap de setmana passat es va celebrar al petit poble d’Ilonse (Provença, França) la primera trobada cultural internacional dels jugadors de morra, «Mourramoundo» on van participar membres d'associacions morreres de 12 regions de la mediterrània: Sardenya, Còrsega, Trentino, Savoia, Croàcia; Eslovènia; Niça, Quatre Cantons, Piemont, Friül, Ligúria i Catalunya, representada pels rapitencs Morràpita.

Esta era la primera vegada que els rapitencs vivien una experiència d’estes característiques. Morràpita va assistir amb 5 parelles i va oferir un destacadíssim paper, amb un segon lloc. “Era la primera vegada que anàvem allà. Vam conèixer esta gent fa 2 anys a Sardenya, al campionat d’Urzulei, i ja ens van dir que pel 2014 volien organitzar un campionat mundial i que invitarien a totes les regions que coneixien del Mediterrani i també de l’Aragó, que al final no van poder vindre”, explica Rafa Balagué, representat de l’Associació de la Ràpita al campionat.

El campionat, celebrat dissabte 23 d'agost, va comptar amb 40 parelles vingudes de les diferents regions, dividides en vuit grups i que es disputaven dos llocs classificatoris per cada grup. La parella rapitenca formada per Sergio Sànchez (Tempo) i Joan Ramon Ferré (Mosquit) van arribar a una disputadíssima final, que van perdre en front de la parella campiona de Sardenya.

La final disputada entre rapitencs i sards Foto: Cedida
 
“La final va ser molt emocionant i ajustada”, destaca Balagué. “El que passa”, apunta, “és que Sardenya juga molt ràpid i això sumat al fet que juguen en un altre idioma, amb canvis en alguns punts, va fer que se’ns escapessen alguns jocs. També l’àrbitre era de França i va tindre molts dubtes”, relata el representant rapitenc.

A més d’este segon lloc, la parella formada per Àngel Fibla (Pepe grua) i Cisco Balagué (Maleta) van quedar en tercer lloc de la segona volta (setens a la general) i Olivia Alucha va obtenir el premi a la millor jugadora.

“Estem molt contents del paper que hem tingut en este campionat i també pel fet de veure com de respectada és la morra de la Ràpita fora de les nostres fronteres”, explica Balagué. Durant una de les conferències de la trobada, les regions convidades es van mostrar “molt sorpreses” pel fet que la Ràpita ja faça 32 anys que fa campionats oficials d’este joc ancestral. “Allà els que feia més anys que organitzaven campionats ho feien potser des de feia 14 anys. Es van quedar parats”, afirma el representant de Morràpita.

La morra és un joc tradicional jugat amb les mans que consistix a encertar la suma de dits mostrats entre dos jugadors d'equips contraris. Les primeres referències del joc es troben en l'antic Egipte. A la Ràpita es practica des de temps immemorials, tradicionalment era un joc practicat pels pescadors a les tavernes. Des de fa alguns anys, una nova generació de jóvens integrats a Morràpita s'ha encarregat de promocionar-la i realitza a l'any fins a 4 campionats.

Jugadors rapitencs premiats al campionat. Foto: Cedida