La CHE finalitza un estudi pioner sobre substàncies contaminants en aqüífers

Redacció
27 d'agost del 2014
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha finalitzat un estudi sobre contaminants en aigües subterrànies de la conca, el primer a Espanya dedicat al càlcul de les concentracions de les principals substàncies contaminants en aqüífers de conques intercomunitàries, la presència de les quals en estes masses d'aigua impliquen el deteriorament de la qualitat del recurs i un risc per a la salut de les persones.

En concret, s'han calculat per 52 substàncies contaminants (metalls, pesticides i hidrocarburs), els ‘valors genèrics de no risc’ (VGNR) i els ‘valors genèrics d'intervenció’ (VGI). Els primers establixen les concentracions que no és previsible que generen riscos per a receptors i usuaris de les aigües subterrànies. Els ‘valors genèrics d'intervenció’ definixen els llindars a partir dels quals és necessari efectuar treballs de restauració del medi, fins a arribar al nivell de no-risc.

Estos valors permeten fixar objectius en les descontaminacions d'aqüífers i signifiquen un avanç en el control de l'estat de les masses d'aigua de la conca, ja que la legislació europea no disposa de normes de qualitat ambiental aplicables a les aigües subterrànies per a la majoria dels contaminants.

El llistat de valors genèrics de referència obtinguts es recull en l'apartat que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre dedica a la seva pàgina web a la qualitat de les aigües subterrànies.