ERC presenta al·legacions als estatuts del nou COPATE

Els republicans recriminen que amb "l'aliança entre CiU i PP" al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre "es proposen cinc òrgans de representació política per alimentar menjadores i repartidores"

Redacció
27 d'agost del 2014
Montserrat, Aspa i Andreu, en la presentació de les al·legacions.
Montserrat, Aspa i Andreu, en la presentació de les al·legacions. | ERC
Montserrat, Aspa i Andreu, en la presentació de les al·legacions. Foto: ERC

La Federació de l’Ebre d’ERC ha presentat al·legacions davant l’aprovació inicial dels estatuts del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), l’organisme que vol aglutinar els serveis ambientals de la zona i que també ha de gestionar la reserva de la biosfera. ERC ha criticat que "l’aliança entre CiU i PP seguix practicant la vella política en proposar al COPATE fins a cinc òrgans de representació política per alimentar així menjadores i repartidores" i ha posat en dubte la viabilitat i la seguretat jurídica de l'ens. També rebutja la manca de representativitat directa dels ajuntaments.

“La creació injustificada del consorci, la possibilitat de gestió via conveni, la duplicitat inicial d’estructures, la manca d’adscripció del consorci a una administració, l’adscripció a diverses administracions, la composició, elecció i substitució dels membres de la Junta General, l’establiment d’una ensenya pel consorci, la multiplicitat d’òrgans de direcció i el no sotmetiment a l’ordenament jurídic”, són les qüestions en les que es fonamenten les al·legacions.

El portaveu del grup comarcal del Montsià, Alfons Montserrat, ha indicat que en tot cas, “en estes al·legacions no es diu res que els governs comarcals de CiU i PP no sàpiguen”, en el sentit que, segons ha apuntat, “gairebé la totalitat de les al·legacions es fonamenten en els requeriments que demanaven els informes elaborats per la Direcció General de l’Administració Local del departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, i per la Secretaria i Intervenció del Consell Comarcal del Montsià”. Montserrat s’ha mostrat estranyat de que no s’ haja rectificat en els estatuts allò que els informes demanaven, d’aquí que haja denunciat “una incapacitat de gestió dels governs comarcals perquè passa el temps i el COPATE no avança, i quan ho fa, ho fa de manera erràtica”. El polític republicà ha demanat a CiU i PP que comencen a treballar en la dissolució dels consorcis preexistents perquè la llei determina sis mesos per constituir el COPATE i, a hores d’ara, “no consta que hagen començat a fer cap gestió”, ha afirmat ERC.

Tant Montserrat com Daniel Andreu, portaveu comarcal d’ERC al Baix Ebre, han destacat la manca de representativitat directa dels ajuntaments a la junta general del COPATE, i per això han presentant una al·legació de caràcter polític. S’hi demana que tots els ajuntaments, que són els qui tenen les competències delegades en estes matèries, puguen tindre veu i vot directe ponderat, i no que el tinguen membres nomenats pels governs dels consells comarcals. Segons Andreu, “ens preocupa que esta falta de representativitat dels ajuntaments vinga donada per l’extrapolació dels pactes de governs comarcals entre CiU i PP”. Andreu ha lamentat que “no tinguem una garantia de la viabilitat i seguretat jurídica d’este consorci” i també ha destacat que no sembla que es vulguen reduir estructures administratives, i sobretot polítiques.

Per bé que el president de la Federació republicana, Gervasi Aspa, d'altra banda, ha insistit que el COPATE, com a figura, té el suport d’ERC, ha lamentat “la incapacitat de gestió i la poca voluntat negociadora dels presidents dels governs del Baix Ebre i del Montsià”. Segons Aspa, “l’únic i gran projecte que tenia CiU esta legislatura ha acabat potinejat pels seus tripijocs polítics i pactes de govern amb el PP; que els ha prioritzat a qualsevol consens que fes possible tirar endavant un COPATE sòlid i fort des d’un primer moment”. El president republicà ha rebutjat “la manera com l’aliança entre CiU i PP seguix practicant la vella política tot proposant de tindere al COPATE fins a cinc òrgans de representació política per alimentar així menjadores i repartidores”.