Una família tortosina comercialitza les Marisins, en honor a les pubilles

Ara que s'apropen les festes majors de Tortosa, l'equip de Wacapaka promociona esta nina artesana que van crear ara fa un any | Entre les seues creacions també hi ha els Josepets o taverners del Renaixement

S.Berbís
20 d'agost del 2014
Esta és la nina Marisin, de la que n'han confeccionat una vintena d'exemplars.
Esta és la nina Marisin, de la que n'han confeccionat una vintena d'exemplars. | Wacapaka
Esta és la nina Marisin, de la qual n'han confeccionat una vintena d'exemplars. Foto: Wacapaka

És habitual que, a mesura que s’apropen determinades festivitats, s’oferisquen tota una sèrie de productes que hi van relacionats i que, per tradició o gust personal, ens fa gràcia adquirir. Això és molt usual en el sector de la gastronomia. Torrons i polvorons per Nadal, coques per Sant Joan, mones per Pasqua… Típics i tòpics. Però no només. Cada municipi té els seus referents. Tortosa també: els tradicionals i altres ben innovadors. Com la Marisin, una nina del tot artesanal i amb un nom ben encertat que representa la pubilla tortosina, ideada per una família vanguardista a l'hora de crear un negoci multidisciplinar i artístic, Wacapaka, que és a la vegada taller, botiga i estudi de disseny gràfic i de fotografia, ubicat nucli antic de Tortosa.

A Alícia se li va ocórrer la idea de traure al mercat la nina pubilla tortosina Marisin: “A Wacapaka som molt de Tortosa, així que pensant en la cultura tortosina no podia faltar una minipubilla”, explica Sara, la filla de la dissenyadora i creadora, l’any 2013, d’este nou record gairebé més pensat per als tortosins que per als visitants, tot i que també.

“Va destinada tant al públic infantil com a l’adult, però és veritat que fa més gràcia als nostàlgics i pares i mares de les pubilles, i està tenint molta acceptació”, afirma Sara. Amb tot, estem parlant d’un producte artesanal del qual se n’elaboren pocs exemplars: “De moment hem confeccionat una vintena de nines, totes a mà 100%, amb molt d’amor. Són unes nines totalment handmade, de feltre i tela”, descriu. La Marisin porta la faldilla de la mateixa tela que la que duen les pubilles tortosines, i també van equipades amb el corresponent mantó, el fermall i la gandalla.

La proximitat de les festes de la Cinta dóna un especial protagonisme a la Marisin, però l’equip de Wacapaca també confecciona Josepets (en honor als alumnes del col·legi de Sant Josep), taverners del Renaixement, per a la festa que ja ha passat, a més a més de nimfes, parelles de nuvis (per encàrrec i personalitzats), cucaferes, ciutats il·luminades (fotografies d'edificis de Tortosa amb una espelmeta), postals de la zona fetes amb imatges seues preses a través d'Instagram, sabó natural, lletres i cors amb llums per decorar...

Este original negoci, que funciona des de desembre del 2012, és ben familiar: està format pels germans Francesc i Sara, que són les cares visibles de Wacapaka a l'establiment; Joaquim, el pare de Sara i fotògraf com ella, que també és dissenyadora gràfica; Alícia, la mare, és la ‘crafter’ i artesana, i Marc, parella de Sara, que també dona un cop de mà amb la fotografia. Wacapaka va començar com un blog, i posteriorment els seus impulsors van decidir establir-se al nucli antic i oferir tots els serveis que estaven donant per internet, i que inclouen des de la botiga física, al carrer de la Mercè, n. 3, fins al disseny gràfic i fotografia, a més de la botiga en línia.