Batea, Vilalba i la Pobla de Massaluca ja poden captar aigua de l'Ebre

Les analítiques de les taques aparegudes diumenge al pantà de Riba-roja confirmen que no hi ha cap element de toxicitat | Es mantenen les restriccions durant el dia d'avui fins que es normalitzen els nivells d'aigua als dipòsits

Redacció
20 d'agost del 2014
Imatge de la taca apareguda al pantà de Riba-roja.
Imatge de la taca apareguda al pantà de Riba-roja. | Protecció Civil
Imatge de la taca apareguda diumenge al pantà de Riba-roja. Foto: Protecció Civil

Batea, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs ja poden bombar aigua del pantà de Riba-roja d'Ebre després que les analítiques de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hagen confirmat que no existeixen elements de toxicitat en les microalgues de l'aigua del pantà. 

Els resultats arriben després que diumenge passat a la tarda s'alertés al telèfon d'emergències 112 de la presència d'una taca d'aspecte blavós a la superfície de les aigües del pantà.

La delegació del govern a les Terres de l’Ebre manté, tot i això, la petició preventiva de restriccions d’aigua durant el dia d’avui als tres municipis de la Terra Alta fins que es normalitze el nivell d’aigua dels pous que abasteixen els municipis i que a hores d’ara encara es troben en un nivell baix. 

Mentrestant, Protecció Civil de la Generalitat continuarà abastint amb aigua de cisterna els tres municipis durant el dia d’avui de manera paral·lela a la captació d’aigua del pantà de Riba-roja, fins al restabliment del servei ordinari d’aigua. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat ha gestionat l’abastiment de tres empreses, amb sis cisternes que han fet un servei ininterromput i han mobilitzat uns 500 m3 d’aigua aproximadament, des de dilluns 18 al migdia fins ara. 

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) mantindrà l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) mentre duren les tasques de subministrament d’aigua sanitària mitjançant cisternes d’aigua potable i continua demanant a la ciutadania que eviten durant el dia d’avui aquelles activitats de consum d’aigua que siguen prescindibles, fins que el nivell d’aigua del dipòsit que distribueix aigua als municipis afectats es normalitze en les pròximes hores. D’altra banda, les activitats de bany i pesca a tot el pantà de Riba-roja es poden reprendre amb normalitat. 

Protecció Civil de la Generalitat va ordenar diumenge, d'acord amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), deixar de bombar aigua potable a 5 municipis de les Terres de l'Ebre (Riba-roja, Flix, Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca), tot i que ja al dilluns es va restringir el bombeig d'aigua únicament als tres últims pobles, que tenen el punt de captació aigües amunt de la presa.

Segons les primeres analítiques fetes pel Consorci d'Aigües de Tarragona, les taques van produir-se per un "bloom" de fermentació de microalgues, que ara s'ha confirmat que no comporten toxicitat.