Comença l'abastiment d'aigua amb cisternes a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca

La previsió de la delegació del govern a les Terres de l’Ebre és subministrar un volum d’aigua d’aproximadament 600 m3 diaris mentre dure la restricció, previsiblement fins dimecres.

Redacció
18 d'agost del 2014
Imatge de la taca apareguda al pantà de Riba-roja.
Imatge de la taca apareguda al pantà de Riba-roja. | Protecció Civil
Imatge de la taca apareguda al pantà de Riba-roja. Foto: Protecció Civil

Actualització, dilluns 21.30 | Comença l'abastiment d'aigua amb cisternes

Els tres pobles que continuen afectats per l’episodi de putrefacció de les algues de l’embassament de Riba-roja d’Ebre, Batea, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs, han començat este dilluns al vespre a rebre subministrament d’aigua al seu dipòsit a través de camions cisterna, atès que ja començaven a tindre una disminució important d’aigua als pous. La previsió de la delegació del govern a les Terres de l’Ebre és subministrar un volum d’aigua d’aproximadament 600 m3 diaris durant els dies que puga durar la restricció, a l’espera de rebre els resultats definitius de l’anàlisi de la taca apareguda ahir al pantà. Mentre no es reben els resultats definitius, previsiblement dimecres, els tres municipis de la Terra Alta no poden captar aigua del pantà com a mesura preventiva, segons la nota de premsa emesa per la delegació territorial del govern.

L’avís de la taca al pantà es va rebre al telèfon d’emergències 112 ahir a la tarda i van ser els Agents Rurals qui van prendre les mostres per ser analitzades. A hores d’ara, la taca ha desaparegut pràcticament del pantà i les restes que queden seran retirades demà al matí per part d’una empresa especialitzada. 

S’ha comprovat, per part de la CHE, que continuen quedant restes d’algues a la zona de captació del Matarranya, aigües amunt, i per tant caldrà mantenir les restriccions preventives. Per fer un ús racional de l’aigua, es demana a la ciutadania d’aquests tres municipis que en restringisca el consum en l'àmbit particular al màxim possible. La resta de municipis aigües avall han estat informats de la situació però no tenen cap tipus de restricció.

Les primeres anàlisis d’esta matinada efectuades pel Consorci d’aigües de Tarragona (CAT) determinen que la taca era per algues i no per cap abocament, però fins al dimecres ni la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ni l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) podran confirmar de quin tipus d’espècie es tracta.

Actualització, dilluns 17.30 | Tres poblacions necessitaran camions cisterna

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre no tindrà fins dimecres a la tarda els resultats de les mostres que han pres de la taca que ahir va aparèixer al pantà de Riba-roja, un fet que impedeix aixecar de moment les restriccions sobre 3 poblacions de les Terres de l’Ebre, Batea, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs, pels quals la Generalitat, de forma coordinada amb Protecció Civil, cerca abastament alternatiu. Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el pla Procicat per donar subministrament d'aigua, mitjançant cisternes, als tres municipis afectats.

En el cas de la Fatarella, que també capta del pantà però aigües amunt d’on s’ha detectat el problema d’aigües, de moment no s’ha previst la necessitat de fer servir camions cisterna, segons ha confirmat l’alcalde, Jesús Ruana. De fet, el delegat del govern, Xavier Pallarès, ha explicat que els pobles que inicialment també havien quedat afectats per l’episodi en tallar la captació del pantà, com és el cas de la Fatarella i també Riba-roja d’Ebre i Flix, poden retornar a la normalitat. Flix ja ha anunciat a migdia que aixecava les restriccions, mentre que Riba-roja esperava les analítiques de toxicitat, que segons ha explicat Pallarès, ja estan disponibles. “No hi ha toxicitat”, ha afirmat.

El delegat ha informat que, mentre no arriben les analítiques de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, dimecres, els tres pobles que actualment no poden bombar aigua de l’embassament per precaució, ja que s'ha observat que seguixen havent encara algunes algues acumulades entorn a la captació, “seran subministrats amb camions cisterna”, ha assegurat Pallarès. Segons les seues previsions, estimen que necessitaran uns 600 m3 diaris d’aigua per abastir les tres poblacions.

Segons el delegat, “els tècnics han explicat que el motiu de la putrefacció de les algues estaria en causes meteorològiques”. “Casos així es poden produir en zones pantanoses i també al mar”, ha assegurat.

Pel que fa als pobles que capten l’aigua més avall dels pantans no tenen cap tipus de restricció. 

Actualització, dilluns 14.30 | El pantà quedarà net a la tarda

Protecció Civil ha informat que una empresa retirarà esta tarda del pantà les algues que han provocat les taques blavoses a l'aigua i, un cop quede net, podria aixecar-se la restricció als 4 municipis que es troben aigües amunt del pantà: Riba-roja, Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca.

L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, ha explicat a aguaita.cat que confia poder restablir a primera hora de la tarda la normalitat del servei de captació d’aigua de l’embassament i també aixecar la restricció d’ús d’aigua de boca i per cuinar dictada anit, arran de l’aparició de la taca de color blavós que desprenia una forta pudor a podrit al pantà de Riba-roja. L’alcalde ha confirmat a aguaita.cat que tant les analítiques efectuades pel laboratori del Consorci d’Aigües de Tarragona a l’Ampolla com pels tècnics del laboratori vinculat a les obres de descontaminació de Flix han explicat que el que ha produït l’alarma és el que anomenen un “bloom de microalgues blaves”, que es produix amb l’alta mortalitat d’unes algues i que en este cas s’ha produït per causes naturals. “Ara s’analitza la presència d’una toxina associada a les algues i si el resultat dóna nivells baixos podrem procedir a aixecar les restriccions”.

“Descartem que la situació s’haja degut a un episodi de contaminació química i això ens dóna tranquil·litat, si bé ahir al vespre l’aspecte que oferia l’aigua quan uns veïns van avisar els Agents Rurals era prou preocupant”, ha explicat Suárez. L’alcalde també ha remarcat que “no es té constància d’un fenomen com este des que es va posar en marxa l’embassament, a finals dels anys 60, ni abans”, i resta a l’espera de conèixer “les causes naturals” que haurien provocat la mortaldat d’algues.

Arran d’este episodi, l’alcalde ha recordat que “fa 20 anys que este embassament ens està donant sorpreses, com l’entrada d’espècies exòtiques o la desaparició de la carpa” i ha reclamat al govern de la Generalitat que es facen inversions, per exemple reinvertint els diners que s’hi obtenen per la gestió de l’embassament com a vedat de pesca controlada, per “esbrinar què passa, perquè aquí hi ha un forat negre”.

Mentrestant s'ha mantingut informat de la situació de forma preventiva a 7 pobles més,  Flix, Ascó, Vinebre, Garcia, la Fatarella, la Torre Espanyol i Móra d'Ebre (que s'abasta per dos pous propis que no beuen de l'Ebre) . En el cas de Flix, segons ha comunicat l'Ajuntament a través del seu web, s’ha restablert el bombament cap a la potabilitzadora i ha agraït la col·laboració als veïns.

Actualització, dilluns 13.30 | Restriccions a 4 municipis 

Mentre no es coneixen els resultats definitius de l'analítica de la taca apareguda ahir al pantà de Riba-roja, Protecció Civil de la Generalitat ha informat sobre restriccions d'aigua a Riba-roja, Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca.

D'altra banda, es mantenen informats -sense restricció d'aigua-  els municipis Riba-roja, Flix, Ascó, Vinebre, Garcia, la Fatarella i la Torre Espanyol. Protecció Civil ha afegit a la llista Móra d'Ebre, tot i que l'alcalde, Joan Piñol, ja ha deixat clar que el municipi no es troba afectat per la mesura, perquè disposa de 2 pous propis que no beuen de l'Ebre. 

Les microalgues en procés de fermentació que ha detectat el CAT no comporten toxicitat i la Generalitat confia restablir la situació en les pròximes hores. 


Actualització, dilluns 12.00 | L'avís s'amplia a 11 poblacions 

Protecció Civil de la Generalitat ha ampliat de forma preventiva l'avís per tall de bombeig d'aigua provinent del pantà de Riba-roja fins a 11 poblacions de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta . Així,  a les poblacions afectades des d'ahir que són Riba-roja, Batea, Flix, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, s'afegeixen Ascó, Vinebre, Garcia, Móra d'Ebre, la Fatarella i la Torre de l'Espanyol. Tot i que les restriccions afecten únicament als 4 pobles que es troben aigües amunt del pantà (Riba-roja, Batea, Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs).

Microalgues en fermentacació detectades a la taca del pantà de Riba-roja. Foto: CAT

Protecció civil indica que es tracta d'una "mesura preventiva" a l'espera dels resultats definitius de l'anàlitica sobre la taca apareguda ahir al vespre al pantà, que seran comunicats per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Este matí s'han donat a conèixer els resultats preliminars sobre les proves realitzades pel Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) que indiquen que es tractarien de microalgues en procés de fermentació, com es mostra a la imatge que s'ha difòs a través de Twitter.

Protecció Civil recomana preventiment a la població que no es banye ni pesque al pantà de Riba-roja fins al resultat definitiu de l'anàlisi de la taca. Així mateix, es manté la restricció de captació d'aigua superficial per a qualsevol ús des del pantà. Tècnics de la Generalitat estan fent també una inspecció visual aigües amunt del pantà.

D'altra banda, la Generalitat confia que en les pròximes hores es puga normalitzar la situació.


Actualització, dilluns 08.00 | Les microalgues, possible origen 

Els resultats preliminars de l'anàlitica que el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha realitzat sobre la taca apareguda ahir al vespre al pantà de Riba-roja d'Ebre indiquen que es podria tractar d'un "creixement de les microalgues", segons ha indicat Protecció Civil de la Generalitat.

Protecció Civil indica, segons els resultats preliminars, que es tractaria d'un "creixement de microalgues" Foto: Protecció Civil
 
A hores d'ara continua tallat el subministrament d'aigua potable als pobles de Riba-roja d'Ebre, Flix, Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca i s'ha recomanat als veïns que no es consumisca aigua d'aixeta fins que no es conega l'origen de la taca. Segons ha indicat Protecció Civil, els resultats definitius podrien arribar al llarg del matí d'avui, tot i això, els pobles afectats disposen d'una reserva d'aigua de 48 hores.

Ahir a la mitjanit Protecció Civil, d'acord amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va ordenar deixar de bombar aigua potable als 5 pobles després d'haver detectat la presència de la taca al pantà.


Actualització, dilluns 00.15 | Resposta urgent

Protecció Civil de la Generalitat ha ordenat, d'acord amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE),  deixar de bombar aigua potable a 5 municipis de les Terres de l'Ebre després d'haver detectat una taca al pantà de Riba-roja d'Ebre.

Concretament, els pobles afectats, als quals ja s'ha informat de la situació, són Riba-roja d'Ebre, Flix, Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. La reserva disponible d'aigua és per a 48 hores.

La mostra de la taca detectada, -la imatge de la qual s'ha distribuït a través del compte de Twitter d' @emergenciescat - s'ha enviat a analitzar "urgentment", segons informa Protecció Civil, al Consorci d'Aigües de Tarragona.

De forma preventiva, s'ha recomanat als veïns que no es consumisca aigua de l'aixeta fins que es coneguen els resultats de l'anàlisi. De fet, així s'ha ordenat esta mateixa mitjanit des de l'Ajuntament de Batea a través del seu compte de Facebook .