El Tradicionàrius commemora el centenari del naixement del Canalero

Enguany, com a novetat, el certamen tindrà una primera edició al Mas de Barberans, que tindrà lloc este dissabte, a més de l'habitual Hort de Cruells, a Roquetes, el 30 d'agost.

Redacció
14 d'agost del 2014
Un moment de la presentació, ahir a Roquetes.
Un moment de la presentació, ahir a Roquetes. | Ajuntament de Roquetes
Un moment de la presentació, ahir a Roquetes. Foto: Ajuntament de Roquetes

Enguany es prepara una edició molt especial del Tradicionàrius, coincidint amb el centenari del naixement del cantador lo Canalero, a qui anirà dedicat. L’hort de la música arriba a la XXI edició a Roquetes i enguany, com a novetat, s’obre al territori amb una primera edició al Mas de Barberans, que tindrà lloc este dissabte, anomenada El balcó de la música.

A Mas de Barberans el Tradicionàrius tindrà lloc este dissabte 16 d’agost i començarà a les 19 hores amb un taller obert de jota cantada a la plaça. A les 21 hores s’inaugurarà la Fira d’Artesans i, després d’una benvinguda per l’alumnat del taller de jota, tindrà lloc el concert amb Eliseo Parra i Xavier Lozano, al qual seguirà el ball folk amb Vent de Ball.

A Roquetes, esta edició, el pròxim 30 d’agost, s’iniciarà a partir de les 17.30 hores a l’Hort de Cruells, on tindrà lloc una trobada de puntaires abans d’inaugurar la fira d’artesania Ferran Bladé, director dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, acompanyat per les autoritats i els grallers de Roquetes. Cap a les 21.30 hores arrancarà la marató de música tradicional amb els grallers de Roquetes i l’homenatge al Canalero amb la projecció d’un vídeo commemoratiu dels 100 anys del seu naixement i 10 anys de la seua mort, on es visionaran actuacions en solitari i també acompanyat d’altres cantadors. A continuació, actuaran Joseret i la seua rondalla i també s'està treballant que, com a pròleg, alguns membres de les formacions que conformen el cartell d’este esdeveniment interpreten jotes dedicades al cantador de Roquetes. Cap a les 22.00 h. s’iniciarà la part dels concerts amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, seguit de l’actuació de Los Sirgadors. A continuació i fins ben entrada la matinada, la part dedicada a la música de ball amb els Stukats del Bolet i La Carrau, que tancaran esta edició.

Com ja sol ser habitual, al voltant del Tradicionàrius i la fira d’artesania hi haurà dos exposicions al casal Hort de Cruells, la de Labors amb boixets i l’anomenada Roquetes i els rellotges.

El cartell, un cop més, com en la majoria d’edicions, ha estat creat per Neus Llatge.
La presentació del Tradicionàrius va tindrelloc ahir, a càrrec de Sisco Ollé, regidor de Cultura de Roquetes; Josep Lleixà, alcalde del Mas de Barberans, i Arturo Gaya, de Túbal Cultura i Espectacles.