Plàncton, explorant la mar de l’Ebre

L'empresa Plàncton, Divulgació i Serveis Marins creada per una jove biòloga i una oceanògrafa oferix sortides guiades d'snorkel des de les cales de l’Ametlla de Mar | Esta iniciativa turística que té cada cop més adeptes

Sofia Cabanes
09 d'agost del 2014
Un grup de turistes que han volgut conèixer amb Plàncton el fons de la mar de l'Ebre.
Un grup de turistes que han volgut conèixer amb Plàncton el fons de la mar de l'Ebre. | Plàncton
Un grup de turistes que han volgut conèixer amb Plàncton el fons de la mar de l'Ebre. Foto: Plàncton

Buscaven feina en el món de la recerca i l’empresa privada en el sector del mar, però la crisi les va acabar animant a crear la seua pròpia empresa, Plàncton, Divulgació i Serveis Marins. Van començar al setembre de 2012 i just aquell mateix mes van guanyar el concurs Emprèn en Femení de la Diputació de Tarragona que els hi va donar una empenta encoratjadora per tirar endavant. Elles són l’Aurora Requena (biòloga) i Elisabet Bonfill (oceanògrafa) i quan comença la temporada d’estiu oferixen sortides guiades d'snorkel des de les cales de l’Ametlla de Mar, una iniciativa turística que té cada cop més adeptes.

“Les nostres sortides sempre són una mica una sorpresa”, explica l’Aurora Requena, “sabem que ens trobarem la posidònia, les algues, esponges taronges i marrons, mol·luscs com les nacres i fins i tot alguns peixos dels que s'amaguen, que tenen sempre una cova preferida. Però, sempre hi ha sorpreses i segons avança l'estiu van canviant les poblacions de peixos alevins i van apareixent d'altres com els seitons, els espets petits, les sípies...”.

Les sortides amb snorkel, que consisteixen observar el fons marí amb ulleres, tub de respirar i tratje de neoprè, estan pensades per a tota la família, a partir dels 8 anys d'edat. Una de les cales estrella per practicar esta activitat és la Cala Vidre, molt prop d’on Plàncton, Divulgació i Serveis Marins té la seua caseta d’informació.

“Abans d'entrar a l'aigua fem una petita introducció dels peixos, crancs, estrelles, plantes i algues que ens podem trobar durant la ruta, després ens equipem i un cop dins l'aigua, i donades les instruccions precises, comencem la sortida, que sol tenir una durada d’entre una hora i una hora i mitja”, relata l’Aurora. Durant este temps, les guies de Plàncton Divulgació van assenyalant les espècies més importants que es van veient. “Com a cosa curiosa, l'estiu passat vam veure una escurçana violàcia (un tipus de rajada) en un metre d'aigua de fondària, i també hem vist estrelles de mar de 7 braços, escórpores, ofiures, morenes, etc...” Tot i això, la gran estrella de l'Ametlla de Mar és la posidònia, una planta endèmica de la Mediterrània que forma uns prats submarins que acullen molta vida al seu voltant oferint refugi a moltes espècies. A l’Ametlla de Mar trobem, precisament, el prat més extens de posidònia de tot Catalunya i això és molt important, “per què esta planta oxigena i neteja les nostres aigües, i a més a més és capaç de frenar la força de les onades evitant l'erosió de les platges”, destaca Aurora.

Pocs ebrencs, encara

Tot i això, som els mateixos ebrencs els que, molts cops, no sabem valorar prou la riquesa del nostre fons marí. “És curiós com a les sortides que fem d'snorkel són molt pocs els clients que tenim de Terres de l'Ebre. Creiem que molts d'ells no s'imaginen la riquesa dels fons del seu territori i de l'Ametlla de Mar, i a més sempre costa fer-los sortir de les seves costums quan vénen a la platja. Creiem que queda molta tasca de divulgació i difusió sobre els nostres fons marins per aconseguir que aquests ecosistemes siguin coneguts i apreciats pel públic general, la qual cosa ajudaria a la seva conservació i protecció”. La qüestió és que quan ho han provat els ebrencs sempre s’han sorprès “de la diversitat d'espècies que es poden trobar i del fàcil que és poder veure-les”.

Una de les novetats d’enguany, a més, són les sortides guiades d’snorkel durant la nit. “Molts animals només els veus durant la nit que és quan surten a caçar o a reproduir-se ja que durant el dia viuen amagats dels seus depredadors dins de coves i forats”. És el cas de les escórpores, uns peixos de color vermell-amarronat, difícils de veure de dia i molt nombrosos durant la nit. O les ofiures, unes cosines de les estrelles de mar, que durant la nit deixen veure les seves potes sortint de les seves coves-amagatall. “I què dir dels pops? A la nit passegen feliços enmig de les pedres i a vegades es pot fins i tot veure la polpa, un pop de color vermell amb taques blanques impossible de veure de dia”, comenta l’Aurora.

El preu de la sortida durant el dia és 20€ per adults i 17€ per a nens i inclou tot el material. Pel que fa a les sortides nocturnes el preu és 25€ i inclou les ulleres, el tub, el neoprè, calçat d'aigua i una llanterna.