ACTYMA interposa dos denuncies contra els correbous de L’Aldea

Redacció
05 d'agost del 2014
Imatge facilitada per ACTYMA que correspondria als correbous del 8 de juny.
Imatge facilitada per ACTYMA que correspondria als correbous del 8 de juny. | Julià Riba (cedida)
Imatge facilitada per ACTYMA que correspondria als correbous del 8 de juny. Foto: Julià Riba (cedida)

L'Associació Contra la Tortura i el Maltractament Animal (ACTYMA) ha interposat dos denúncies davant la Delegació Territorial del Joc i Espectacles a les Terres de l’Ebre, contra el tècnic municipal, i contra els organitzadors i controladors de l'espectacle i comissió de bous, per la celebració de correbous a l'Ermita de la Mare de Déu de l'Aldea, durant els dies 8 i 9 de juny de 2014. L’entitat denuncia un presumpte incompliment de la Llei 34/2010, de l’1 d’octubre, de regulació dels festes tradicionals amb bous, del Reglament Taurí Nacional, aprovat pel Reial Decret 145/1996, de 2 de febrer, pel qual es modifica i dóna nova redacció al Reglament d'Espectacles Taurins, i de la Llei 10/1991, de 4 d'abril, sobre potestats administratives en matèria d'espectacles taurins.

La celebració d'estos correbous té lloc al claustre de l'Ermita, un espai que, segons l’entitat denunciant, “no reunix les condicions estructurals per a estos espectacles”. En este aspecte apunta que “l'element utilitzat com cadafal (sense ser-ho), són uns taulers de fusta que pretenen ser barreres de protecció però deixen uns espais oberts entre barreres i columnes de la construcció del claustre, no havent-hi tampoc cap protecció entre les columnes d'accés directe a les galeries, permetent al bou que s'introduisca sense cap dificultat dins d'elles, on es troben els participants”. En diverses ocasions, fins i tot incitat per algun participant, l'animal ha entrat a les galeries i té accés a un passadís amb escales que es dirigix a altres espais on s'haurien de “protegir” els participants, segons explica ACTYMA en una nota de premsa. Els bous, afirma, “també poden saltar la barrera (de poca altura, amb tres taulons horitzontals)”. “L'animal va estar en perill de lesions o danys i de fer mal als espectadors que allí es refugiaven”, afegix.

També denuncia com “els participants s'escuden del perill penjant-se pujats des de la barana de les barreres fins al travesser que suporta les balconades del pis superior del claustre, suspesos oscil·lant com a pèndols, i alguns (en aquesta posició) donant cops amb el peu a l'animal”. Diversos participants, en veure que el bou accedia darrere de la barana, van grimpar des de la barrera al pis superior, explica
Així mateix, apunta que “no es va fer sortir als menors de catorze anys de la part de baix del claustre, on s'introdueixen constantment les banyes de l'animal”.

Finalment, argumenta que “presumptament, no va haver-hi el professional taurí (inscrit en el Registre general de professionals taurins), sense poder efectuar les tasques que requerix la llei en estos espectacles". Per tot, ACTYMA sol·licita que s'incoen expedients sancionadors contra els responsables d'este espectacle que va denunciant reiteradament.