Greenpeace al·lega contra noves prospeccions de Repsol davant del delta

L'organització ecologista presenta al·legacions a la sol·licitud de l'empresa de perforar nous pous i sosté que el llarg historial d'abocaments i sancions desautoritza Repsol per executar el projecte

S.B./ Redacció
24 de juliol del 2014
La plataforma petroliera Casablanca, situada a la costa nord del delta de l'Ebre.
La plataforma petroliera Casablanca, situada a la costa nord del delta de l'Ebre. | Greenpeace
La plataforma petroliera Casablanca, situada a la costa nord del delta de l'Ebre. Foto: Greenpeace

L’entitat ecologista Greenpeace ha presentat esta setmana al·legacions contra la sol·licitud de Repsol per perforar nous pous des de la plataforma Casablanca , situada enfront del delta de l'Ebre. Entre els principals arguments enviats al Ministeri de Medi Ambient està la investigación oberta contra Repsol, i que encara està pendent de resolució, per presumpte delicte ecològic després d'un abocament que es va produir l’any 2009.

El 2010, segons recorda Greenpeace en una nota, el Jutjat nº 3 de Tarragona va obrir un procediment penal pel qual acusava a dos directius de l'empresa Repsol de delicte ecològic pels abocaments produïts el 15 de maig i el 23 de juny de 2009, durant les perforacions i prospeccions dels pous Montanazo-5D i Llobarro-1, en què es van abocar més de 130.000 litres de petroli.

Greenpeace repassa el llarg expedient de sancions per contaminació de Repsol, segons remarca, tot apuntant que la multinacional és l'única petroliera sancionada dos vegades consecutives en un mateix any (2009) pel Consell de Ministres a causa dels seus vessaments al medi ambient. A més, la Generalitat de Catalunya va sancionar en 2013 a Repsol per tractar d'ocultar un abocament tòxic a Tarragona, pel qual va haver d'indemnitzar als pescadors locals. Entre 2001 i 2013, i solament en les seves instal·lacions a Tarragona, Repsol ha tingut 16 episodis d'abocaments contaminants, apunta l’entitat conservacionista.

"Amb este historial d'abocaments i condemnes per atemptats al medi ambient, la multinacional Repsol ha perdut qualsevol aval per poder sol·licitar ampliar o realitzar nous pous a l'entorn de la plataforma Casablanca, a Canàries o en qualsevol altre lloc del món", ha declarat Julio Barea, responsable de Campanya de Greenpeace. "Per això, el Govern espanyol no pot autoritzar la realització de nous pous a esta multinacional, ja que seria responsable d'avalar les males pràctiques d'aquesta empresa", ha afegit.

En el seu escrit d’al·legacions, però, destaca també altres qüestions, com ara “l’elevat risc derivat de la ubicació dels camps Turbot Est 1 i Casablanca Oest 2, donada la inexistència –degut a la seua profunditat- de tecnologia que permeta evitar una catàstrofe ambiental com a conseqüència de qualsevol incident en l'explotació petroliera en aigües profundes que provoque una fugida o abocament”. Una altra de les al·legacions fa referència a la “incongruència de la posada en funcionament d'este tipus d'instal·lacions amb les recomanacions recents en el marc de la Unió Europea”, i encara una altra més genérica apunta a la “incoherència de la proliferació d'instal·lacions per perpetuar la crema de combustibles fòssils en un context de canvi climàtic”.

Per tot, Greenpeace sol·licita al ministeri “que resolga declarar l'elevat impacte ambiental derivat dels riscos específics que comporta la ubicació del projecte de desenvolupament dels camps de Turbot Est 1 i Casablanca Oest 1 a 3, motivant una resolució negativa del procediment d'autorització de les instal·lacions, i, subsidiàriament, suspendre este procediment fins que es dispose de la sentència del Jutjat nº 3 de Tarragona relativa als abocaments provocats en la fase de prospecció d'estes instal·lacions”, conclou.