La Terra Alta, la comarca menys competitiva del país

Redacció / Bernat Ferrer
10 de juliol del 2014
La Terra Alta és la comarca menys competitiva de Catalunya segons l'Índex de Competitivitat Territorial que realitza l'associació empresarial ADEG, que valora un total de 45 indicadors econòmics diversos, tals com el nivell de qualificació dels recursos humans, les infraestructures de transports disponibles, el sòl reservat a indústria, el grau d'accés a proveïdors, el consum d'aigua per habitant... El Baix Ebre és la comarca ebrenca més ben situada, en 27a posició, mentre que la Ribera d'Ebre, malgrat la indústria nuclear, ocupa la 35a posició del rànquing i el Montsià, la 33a. 

Encapçalen el rànquing el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Segrià, conjuntament amb el Tarragonès, seguides de ben a prop pel Gironès i el Vallès Oriental. L'associació entén que la productivitat de les empreses està íntimament relacionada amb les condicions de l'entorn immediat en el que operen, en tant que són fonts d'avantatge que no generen les pròpies empreses, sinó l'entorn territorial on estan implantades, i és en base a este criteri que elaboren el rànquing.

En els diversos indicatius concrets, la comarca del Tarragonès surt molt ben posicionada en relació amb les infraestructures de transport amb què compta, situant-se en la tercera posició -per darrere del Barcelonès i el Baix Llobregat-, qualificació dels recursos humans (cinquena posició) i desenvolupament tecnològic (també cinquena posició).

L'Alt Camp, al seu torn, també està molt ben posicionada quant a desenvolupament tecnològic (segona posició) i infraestructures de transport i comunicacions (cinquena), mentre que el Baix Camp destaca en accés als mercats de clients i proveïdors (segona posició).

Des de l'associació empresarial es deixa clar que este índex valora com es posicionen les diverses comarques en base a un model de desenvolupament concret, pensat per competir en una economia globalitzada. "Això no vol dir que unes comarques estiguin posicionades millor d'acord a un altre model", deixa clar ADEG.

Les 41 comarques catalanes, ordenades quant a competitivitat.