Museus i equipaments del territori participen en l'Ebre, Art & Patrimoni

Dinou artistes participen en la primera exposició col•lectiva multiseu d'escultura sonora

Redacció
10 de juliol del 2014
Una de les peces d'escultura sonora que es podran veure a la mostra.
Una de les peces d'escultura sonora que es podran veure a la mostra. | Cedida
Una de les peces d'escultura sonora que es podran veure a la mostra. Foto: Cedida

La xarxa territorial de museus i equipaments patrimonials de les Terres de l'Ebre, durà a terme entre el 18 de juliol i el 28 de setembre una exposició conjunta sota el nom "Ebre, Art & Patrimoni. Col·lectiva d'Escultura Sonora" que estarà present de manera simultània a tots els museus i equipaments patrimonials que formen part d'esta xarxa.

Els museus i equipaments patrimonials que participen són: Museu de Ceràmica Popular de l'Ametlla de Mar (Ametlla de Mar), Museu de les Terres de l'Ebre (Amposta), Museu de Tortosa (Tortosa), Museu de la Pauma (Mas de Barberans), Centre d'Interpretació 115 Dies (Corbera d'Ebre), Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (La Galera), Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre Abrics de l'Ermita (Ulldecona) i Centre d'Interpretació del Ferrocarril (Móra la Nova). A este primer conjunt d'equipaments, s'afegeixen els que formen part del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre: Centre d'Interpretació de la Cultura dels Ibers Casa O'Connor (Alcanar), Parc Arqueològic de la Carrova (Amposta), Centre d'Interpretació de la Serra de Montsià (Freginals), el Centre d'interpretació de la Serra de Godall (Godall), el Centre d'Interpretació Viure al Poble (Masdenverge), Museu de la Mar de l'Ebre (Sant Carles de la Ràpita) i Centre d'Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara).

Entre els artistes que hi participen podem trobar autors amb una carrera consolidada, com poden ser Núria Arias, Antoni Blanc, G. Bel, Josep Cerdà, Joan Escudé, Per Kristiansen, Vicent Matamoros, Antònia Ripoll, Martí Ruids o Marta Vidal, mentre que d'altres són artistes que estan iniciant la seva trajectòria dins del món de l'escultura i que provenen, majoritàriament de l'Escola d'Art d'Amposta o de la Universitat de Barcelona tenint tots ells algun vincle personal o creatiu amb les Terres de l'Ebre. Són Itziar Badenas, Daniel Cortijo, Berta Esteve, Andreu Garcia, Ruth Gisbert, Jacint Hierro, Sarah Pujol-Galceran, Jordi Verdès i Yoliztli Villanueva.

L'escultura sonora, és una disciplina artística que més enllà de la seva experiència creativa, permet gaudir de l'obra amb altres sentits, especialment l'oïda pel so que emeten, però també del tacte, a través dels materials amb els que es construeixen (metall, fusta, pedra, fibres vegetals, plàstics, ceràmica, etc). A més, moltes d'estes escultures són interactives, és a dir, l'espectador ha d'activar-les o interactuar amb elles, ja sigui percudint-les, acaronant-les, tocant-les, etc.

El projecte, produït pel Servei d'Atenció Museística que realitzen el Museu de les Terres de l'Ebre i el Departament de Cultura, compta amb la participació i l'assessorament del Laboratori d'Art Sonor de la Universitat de Barcelona.