La secció de crèdit de la cooperativa d’Ulldecona bloqueja els comptes

Rebombori a la població per una situació que, segons el president, és conseqüència del cas de l'Aldea | La decisió s'ha pres després que els socis rebutgessen anit aportar el 25% del capital total que necessiten, xifrat en 500.000 euros, per tancar la secció de crèdit

S.Berbis. /S.Cabanes
27 de juny del 2014
Vista des de fora de la Cooperativa d'Ulldecona.
Vista des de fora de la Cooperativa d'Ulldecona. | Google
Vista des de fora de la Cooperativa d'Ulldecona. Foto: Google

La secció de crèdit de la cooperativa agrícola d’Ulldecona ha bloquejat este matí els comptes dels 350 impositors socis de l’entitat. La decisió, que ha ocasionat un gran rebombori a la població, s’ha pres després que anit, l’assemblea de socis, a la qual hi van assistir unes 115 persones, rebutgés aportar el 25% del capital que va demanar la junta de la cooperativa, presidida per Àngel Calcuch, per tancar la secció de crèdit i retornar els 500.000 euros que hi tenen dipositats els impositors. La Generalitat, segons ha explicat a aguaita.cat Calduch, avalava el 75% restant que es demanaria a dos entitats bancàries. La negativa de la majoria dels socis, segons el president, aboca l’entitat a la liquidació: “Si no ho reconduïm, la Generalitat enviarà un liquidador per liquidar la secció de crèdit i la cooperativa”.

La situació, que ha esclatat avui amb el bloqueig dels comptes, fa temps que s’arrossega. De fet, en bona part seria conseqüència de la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa de l’Aldea,segons assegura Calduch. “Després que petés l’Aldea, en dos mesos els impositors van retirar un 45% del passiu, i això ha fet que des de llavors no estiguem complint els ràtios”. La secció de crèdit de la Cooperativa d'Ulldecona treballa preferencialment amb CaixaBank, a més d'altres entitats,  a diferència de l'Aldea, que va arribar a un acord amb Caja Madrid (Bankia). "Gairebé sempre hem treballat amb esta entitat a plaç fixe, només un cop vam posar diners en borsa i vam perdre una quantitat fa més de 10 anys i jo no ho vam fer mai més", exposa el president.

Convençut que l’entitat és viable i que pot tirar endavant, Calduch ha informat a este diari que intentarà reconduir la situació per tal que no s’arribe a la liquidació. Per això convocarà una nova assemblea, a finals de juliol, en la que espera que els socis reconsideren la postura majoritària que van plasmar anit. “Uns pocs socis detractors se n’han encarregat en els últims dies d’anar dient a la majoria dels socis que rebutgessin la nostra proposta d’aportar capital, però creiem que en les properes setmanes podem fer una tasca individualitzada d’explicar les greus conseqüències a les que afrontem si no aportem el 25% del capital per tancar la secció de crèdit, que passen per la liquidació de la cooperativa, confiem que sabran entendre que tenim una sortida”, ha explicat. Segons Calduch, que porta dos anys i mig com a president, la mala maror entre aquest sector de socis s'arrossegaria "per temes personals". "Són socis que ja han estat en anteriors juntes rectores en els darrers 5 o 10 anys".

La Cooperativa agrícola d'Ulldecona recull cada temporada entre 600.000 i 700.000 quilos d'olives i està considerada una cooperativa de tamany petit dintre del sector a les Terres de l'Ebre. Malgrat el bloqueig de la secció de crèdit, l'activitat a la Cooperativa continua amb normalitat.