L’adjudicació d’una part de les obres d’ampliació de l’Institut dels Alfacs, al Síndic de Greuges

El regidor no-adscrit Pedro Hernández denúncia que les obres s'han adjudicat "sense fer cap concurs" ni "cap decret d'alcaldia" | L’alcalde assegura que l’adjudicació i el projecte han anat a càrrec del Departament d’Educació

Sofia Cabanes
25 de juny del 2014
Els nous mòduls entraran en funcionament el curs vinent.
Els nous mòduls entraran en funcionament el curs vinent. | S.C.
Els nous mòduls entraran en funcionament el curs vinent. Foto: S.C.

El grup de regidors no-adscrit de l’Ajuntament de la Ràpita ha dut al Síndic de Greuges l’adjudicació de les obres de fonamentació dels nous mòduls que tot just s’estan acabant de construir a l’Institut Els Alfacs. El seu portaveu, Pedro Hernández, denuncia que les obres s’han adjudicat “sense cap concurs públic” i ni tan sols “un decret d’alcaldia”.

Amb les obres d’un futur centre d’ensenyament aparcades, el Departament d’Educació ha impulsat per al curs vinent l’ampliació de l’actual institut dels Alfacs amb un sistema constructiu industrialitzat, com el de l’Institut de Santa Bàrbara o de l’EMD de Jesús. Una obra amb un cost de 750.000 euros, que ha requerit, però, que l’Ajuntament de la Ràpita es fes càrrec del cost de la cimentació que requereix ubicar els mòduls.

L’adjudicació d’esta cimentació, però, “no és clara”, segons Pedro Hernández. Les seues “sospites” sobre el fet arranquen de l’11 de maig passat, quan “un grup d’empresaris” van expressar-li el seu malestar en comprovar que s’estava executant l’obra “de la qual no n’havien tingut constància, ja que no estava anunciada a la web de l’Ajuntament”, segons consta a l’escrit remès al Síndic. Un cop comprovat este extrem, Hernández va demanar un informe als serveis tècnics, requerint informació sobre l’obra, el decret d’alcaldia o la Junta de Govern local que l’hagués adjudicat, el cost, l’empresa a qui s’han adjudicat els treballs així com la procedència de la partida destinada als treballs.

En l’informe de secretaria i intervenció que Hernández adjunta a la carta al síndic –que data del 15 de maig-, s’assegura, en primer terme que des del consistori “no s’ha adjudicat cap obra de fonamentació de mòduls prefabricats de l’institut”; tampoc “consta en la documentació obrant a Secretaria Decret d’Alcaldia ni acord de Junta de Govern d’adjudicació de l’obra a què es refereix el senyor Hernández”; “es desconeix el cost de la fonamentació” i tampoc consta ni a secretaria ni a intervenció “que s’hagi adjudicat l’obra a què es refereix el senyor Hernández”. Finalment constaten que “en el pressupost municipal prorrogat i en les seves posteriors modificacions no existeix cap partida que identifiqui la despesa a què es refereix el senyor Hernández”.

L’informe de l’arquitecte tècnic municipal , remès a Pedro Hernández tan sols un dia després, però, és més explícit, tot i que no aclareix el procediment d’execució ni d’on prové la partida. “Les obres de fonamentació s’han adjudicat en base als criteris de col·laboració entre el Departament d’Ensenyament, Ajuntament i Institut els Alfacs”, però constata que pel que fa a la còpia del decret d’adjudicació “aquest tècnic no té constància que hi hagi cap decret ni acord de Junta de Govern Local, sobre l’adjudicació d’aquestes obres”. Pel que fa al cost de la fonamentació, l’informe de l’arquitecte tècnic exposa que el projecte redactat pels tècnics del Departament d’Ensenyament “amb unes propostes constructives de màxims” calculava un cost de 122.072,90 euros “que els serveis tècnics van qüestionar formulant altres alternatives que foren acceptades tant per Ensenyament com per l’empresa constructora, que representarien un pressupost de contracta d’uns 60.463,58 euros”.

Pel que fa als criteris d’adjudicació, l’informe especifica que “l’elecció de l’empresa, a partir de les exigències formulades per Ensenyament i la instal·ladora de mòduls, era precís que l’adjudicatària, hauria de garantir: disponibilitat immediata per començar les obres després de Setmana Santa; ferm compromís de que abans del 20 de maig haurien d’estar acabades les fonamentacions i requisits d’exactitud molt rigorosa donat el caràcter d’industrialització i dels mòduls”. “Es van suggerir diferents noms d’empreses locals i es va designar a Construccions Balada”, corrobora sense especificar a travès de quin procediment s'ha adjudicat l'obra i tanca l’informe exposant “no disposar de la informació per conèixer de quina partida sortirà la despesa”.

Tot plegat ha indignat el portaveu del grup de no-adscrits. “Són informes demolidors dels serveis tècnics de l’Ajuntament”. Què volen dir en definitiva? Que l’alcalde fa i no informa a ningú? ni un decret? ni una informació a secretaria o a intervenció per saber d’on sortiran els diners? Tot ho veig molt confús”, lamenta.

De moment el Síndic de Greuges ha admès a tràmit la queixa del regidor i es preveu que en done resposta en els propers dies. No obstant, Hernández no descarta, fins i tot, portar l’assumpte a la justícia. “Digue el que digue el senyor alcalde, s’ha fet un procediment totalment il·legal i entenem que s’ha d’arribar al fons de la qüestió”, explica el regidor no-adscrit, que va dur les conclusions d'estos informes en una Comissió informativa amb l'objectiu de demanar explicacions a l'alcalde i assegura que no va rebre "cap explicació coherent".  “Si hagués tingut una explicació raonada no hagués portat l'assumpte tant llunt. Esperarem una resposta del Síndic de Greuges en els propers dies. Un cop tinguem això, ens reunirem i decidirem si emprenem accions legals i ho portem a Fiscalia o no. Ho valorarem”, rebla.

Per la seua banda, l’alcalde de la Ràpita, Joan Martín Masdeu, subratlla que “les obres les executa directament el Departament d’Educació” . “En el seu moment el Ensenyament ens va demanar col·laboració per fer estes obres i ens va dir que hi havia la possibilitat de fer l’ampliació de l’institut però que voldrien la col·laboració de l’Ajuntament per la quantia a què ascendís la cimentació. Nosaltres hem assumit esta despesa, però l’obra ni l’hem fet nosaltres, ni l’hem encarregat nosaltres, ni hem fet el projecte”, argumenta Masdeu, que a més, remarca el fet que “les obres van haver de ser molt urgents per què el departament ja tenia la partida per als mòduls”.

L’alcalde lamenta al mateix temps “l’actitud” del regidor no-adscrit. “És al·lucinant. Se va respondre a Pedro Hernández [quan ho va preguntar a la Comissió Informativa] i se’ls hi va explicar a tots i no hi ha més”. Masdeu assegura a més, que “s’habilitarà” una partida dels pressupostos prorrogats per pagar els 60.463,58 euros d'esta part de l’obra.