L’Aldea aprova demanar a Foment el traspàs de l’antic tram de l’N-340

La moció reivindica la transferència de la titularitat de la via que travessa el nucli urbà i també de la dotació econòmica corresponent

Sílvia Berbís
13 de juny del 2014
El tram té una longitud de 2,5 km al seu pas pel nucli urbà.
El tram té una longitud de 2,5 km al seu pas pel nucli urbà. | Sílvia Berbís
El tram té una longitud de 2,5 km al seu pas pel nucli urbà. Foto: Sílvia Berbís

L’Ajuntament de l’Aldea ha aprovat en sessió plenària una moció per reclamar al ministeri de Foment el traspàs al municipi de la titularitat, i la corresponent aportació econòmica, del tram urbà de la carretera N-340. La moció, aprovada amb els vots d’ERC i el PSC i l’abstenció de CiU és el primer pas d’una nova reivindicació, aconseguida ja la circumval·lació que desvia el gruix del trànsit. L’alcalde, Dani Andreu, preveu que seran “llargues i dures” les negociacions amb Foment, que en les converses prèvies s’ha mostrat obert a transferir la titularitat, però no els diners corresponents per normativa.

“Les converses prèvies han estat negatives, perquè el ministeri d’empara en la manca de pressupost per transferir als municipis les antigues nacionals que són vies urbanes i ens han avançat que si volem la titularitat, ha de ser a cost zero, i això no es acceptable”, afirma l’alcalde.

L’actual avinguda Catalunya presenta mancances pel que fa a la senyalització, a la seguretat i als enllaços amb el conjunt de l’entramat viari, per la qual cosa la “dignificació” que reclama l’Ajuntament depèn d’una inversió quantiosa. Andreu remarca que els recursos “han d’anar acompanyats de la transferència de titularitat perquè així ho marca la llei, que concreta que cal aportar, per part del ministeri, uns 204.000 euros per quilòmetre”. En el cas de l’Aldea, són 2,5 els kilòmetres que travessen pròpiament el nucli urbà. Mentre no hi haja traspàs, però, és Foment qui se n’ha de fer càrrec del manteniment de la via.

La moció serà traslladada al ministeri i també al departament de Territori i Sostenibilitat per tal de buscar el seu suport en esta nova reivindicació.