Nova tècnica per millorar el tractament de càncer de pulmó a la província

L'hospital de Tortosa Verge de la Cinta, el de Sant Joan de Reus i el Joan XXIII de Tarragona han constituït una xarxa assistencial per aplicar l’ecobroncoscòpia | Es realitza a Reus, on ja s'han atès els primers 39 casos

Redacció
09 de juny del 2014
Es preveu dur a terme un centenar de proves al llarg de l'any.
Es preveu dur a terme un centenar de proves al llarg de l'any. | departament de Salut
Es preveu dur a terme un centenar de proves al llarg de l'any. Foto: departament de Salut

Els serveis de Pneumologia dels hospitals Sant Joan de Reus (HSJR), Joan XXIII de Tarragona (HJ23) i Verge de la Cinta de Tortosa (HTVC), en col·laboració amb els serveis d'Anestesiologia i d'Anatomia Patològica de l’HSJR, han posat en marxa la tècnica de l'ecobroncoscòpia (EBUS). Esta prova es realitza a Reus per a pacients derivats de qualsevol dels hospitals de la província. Ja s’han atès els primers 39 casos amb bons resultats.

L’EBUS és una tècnica indicada principalment per a completar el diagnòstic del càncer de pulmó, que permet explorar el territori ganglionar mediastínic i les lesions pròximes a la tràquea, els bronquis principals i les primeres divisions bronquials, per mitjà de la seva visualització ecogràfica. En molts casos permet fer una punció dirigida per poder precisar els diagnòstics.

L'estudi ganglionar en aquests pacients permet establir amb molta més exactitud el grau d'extensió de la malaltia, i d'esta manera es pot adequar millor el tractament. L’EBUS també està indicat per a l’estudi d’altres tipus de patologies.

A tots els pacients se'ls gestiona la prova des del seu hospital d’origen, se’ls programa una visita amb Anestesiologia de l'HSJR per a preoperatori i posteriorment s'adjudica una data per a la prova, que és ambulatòria (alta el mateix dia) i es fa a quiròfan. Els resultats definitius de l'anatomia patològica i/o microbiologia en la majoria dels casos estan disponibles en un màxim de 8 dies a partir del procediment.

La previsió anual d’estes proves, tenint en compte tota la referència provincial, pot estar al voltant del 100 casos. Així mateix, amb esta iniciativa els pacients s’estalvien el trasllat als centres hospitalaris de Barcelona i es millora considerablement la llista d’espera.

“El desenvolupament d’esta tècnica és el resultat més important fins l’actualitat d’una iniciativa de col·laboració entre els serveis de Pneumologia dels tres centres amb l’objectiu d’oferir als pacients de les comarques tarragonines una atenció pneumològica de màxim nivell”, explica el departament de Salut.