Indústria inclourà el cost del Castor en la nova reforma del gas

El secretari d'Estat d'Energia no ha precisat si el Castor podrà entrar en operació. «Hem d'estar molt segurs» i recaptar la informació «comportarà molt temps», ha apuntat.

Europa Press
06 de juny del 2014
990_1402073843ministeri-indstria
990_1402073843ministeri-indstria | Europa Press
Foto: Europa Press

El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme dissenyarà la reforma del sistema gasista a partir d'un escenari de costos en el qual s'incloga el relacionat amb el magatzem subterrani de gas de Castor, segons ha indicat el secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, en una trobada amb la premsa.

L'activitat d'ompliment de gas en este magatzem va quedar suspesa l'any passat a causa dels més de 500 sismes detectats a la zona. Malgrat això, la repercussió del seu cost sobre la tarifa és previsible, ja siga per la seua hipotètica entrada en operació o per la possibilitat que els promotors revertisquen la instal·lació a l'Estat.

Nadal ha indicat que Indústria vol tenir "la màxima informació" sobre "què fer amb els mil i escaig milions" de cost de la infraestructura. "Hem de ser molt prudents" i trobar una solució que reconega la inversió al "mínim cost" per als consumidors, ha dit.

Conforme a la clàusula de l'acord de concessió del Castor el 2008, l'empresa Escal UGS, participada per ACS i la canadenca CLP, té l'opció de renunciar per escrit a la infraestructura. "És aquí quan el Govern haurà de decidir com es paga", ha apuntat Nadal.

El secretari d'Estat d'Energia no ha precisat si el Castor podrà entrar en operació. "La pregunta del milió no és saber què ha passat, sinó saber què passarà en cas que funcione", i de moment "ningú" ha estat capaç d'oferir una resposta, ha dit. "Hem d'estar molt segurs" i recaptar la informació "comportarà molt temps", ha afegit.

També ha reconegut que "avui dia" el sistema gasista "no té necessitat" d'este magatzem, que es va construir amb unes previsions de demanda molt superiors a les actuals. "Si comencéssem des de zero, diríem que no a la seua construcció", si bé, ha afegit, "això no vol dir que d’aquí a deu anys no es necessite".

El Govern pretén que la reforma del sistema gasista entre en vigor l'1 de gener de 2015. Per acabar amb el dèficit de tarifa de "700 o 800 milions d'euros" el Govern fixarà un "escenari raonable d'evolució de demanda fins a 2020" i condicionarà la revisió de la retribució a les variacions de demanda.