Ideen un aparell que talla l'accés del caragol maçana als arrosars

Turbiplag és el nom de l'instrument que han ideat dos germans de Camarles i el seu pare, que ja el comercialitzen

Sílvia Berbís
05 de juny del 2014
990_1401978793turbiplag1
990_1401978793turbiplag1


El iaio, tractorista. El pare tenia un taller on construïa aparells per a tractors. El fill petit, Pau Ferré, estudia enginyeria agrícola a Lleida i el gran, Xavi, és enginyer tècnic agrícola. Són una família de Camarles que per formació i per experiència familiar, ha acumulat els coneixements necessaris per inventar un artefacte per combatre la plaga del caragol maçana. Li ha posat Turbiplag com a nom comercial. És l’enginy al servei de resoldre una de les preocupacions que treuen la son als arrossaires. Es tracta d’una caixa, a l’interior de la qual hi ha una turbina que gira propulsada a favor de la corrent de l’aigua, que posada a l’entrada de l’aigua de l’arrossal, impedix que el gasteròpode, quan es desplaça contracorrent, la utilitze per accedir a la xarxa de reg, de moment neta en bona part. I posat a la sortida de l’aigua de l’arrossal, evita que hi entre al camp des del desaigüe.

“Vam estar pensant en la idea entre el meu pare, el meu germà i jo, perquè veiem que no és pràctica la tela que estem obligats a posar a les bocanes, perquè s’embossa i fa molt difícil controlar el nivell de l’aigua de l’arrossal”, ha explicat Pau a aguaita.cat. Amb el turbiplag, han aconseguit eliminar el problema de l’embossat i del control del nivell de l’aigua i a més, com era objectiu principal, el caragol no el remunta.
 
L'aparell que han ideat els germans 
Ferré i el seu pare per combatre el caragol maçana. Foto: Turbiplag

“Amb l'arribada del caragol maçana al Delta de l'Ebre ens hem vist obligats a buscar-hi una solució, patentant este sistema per tal de combatre la plaga i poder continuar conreant arròs, ja que el delta és terra d’arròs i no volem que dixe de ser-ho”, expliquen els germans.


Turbiplag s'adapta a tot tipus de camp, ja que pot treballar amb molt poc desnivell d'aigua, continua sent efectiu en pujades sobtades d'aigua i a diferents alçades de camp. Disposen de dos models, un completament d’acer inoxidable i un altre que combina este material i el plàstic. "Tant un com l'altre són totalment ecològics, ja que no te cap tipus de consum d'energia, ni deixa cap residu al sòl”, asseguren. El preu aproximat és de 200 euros l’aparell. De moment, poc a poc els pagesos del delta el van coneixent.