Científics canadencs descobreixen una fórmula que eradica el musclo zebra

L'experiment s'ha realitzat a la badia de Winnipeg (Canadà) i consisteix en introduir fertilitzats "innocus" a l'aigua.

Redacció
04 de juny del 2014
Exemplars de musclo zebra a l'Ebre.
Exemplars de musclo zebra a l'Ebre. | CHE
Exemplars de musclo zebra a l'Ebre. Foto: CHE

Un grup de científics canadencs ha aconseguit eradicar una colònia de musclo zebra que havia envaït un llac de la badia de Winnipeg, a la regió de Manitoba (a l'oest del país), segons destaca avui diversos mitjans internacionals com el diari francès Le Monde o la cadena nordamericana CBS .  

La fórmula ha consistit en dispersar fertilitzant de potassa líquida (concretament clorur de potassi en solució aquosa al 20%) durant 10 dies amb la badia tancada expressament per a l'ocasió. Segons asseguren, la injecció de potassa al llac no té efecte en els peixos i musclos autòctons o la qualitat de l'aigua. La notícia destaca que l'experiència ha estat un "èxit": "l'eradicació dels musclos es va confirmar nou dies després de la dispersió inicial de la substància química", segons afirmen les autoritats Manitoba en afers ambientals.

Malgrat les pors existents a la zona sobre l'efecte de la potassa en espècies autòctones, Hugh MacIsaac, professor de la Universitat Windsor’s Great Lake Institute i director de la Xarxa Canadian Aquatic Invasive Species assegura que el tractament ha estat dissenyat per atacar únicament el musclo zebra sol i que no mata a altres musclos o peixos.

Un component conegut

Al 2006 un equip científic de la Universitat de Cambridge va desenvolupar unes microcapsules, conegudes com a biobales, de clorur de potassi amb un embolcall dolç per acabar amb el musclo zebra. La pastilla desenvolupada a Cambridge, de mida microscòpica, conté una dosi de clorur de potassi que resulta letal per a un organisme com el del musclo zebra.

Al 2011 les biobales van ser provades en els sistemes de reg de Móra la Nova amb una efectivitat del 100%. Tanmateix la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre les recomana únicament per a sistemes de reg tancats, ja que aplicades al riu poden perjudicar les bivalbes autòctones. Caldria contrastar doncs, l'efectivitat i els efectes del mètode aplicat pels científics canadencs en l'ecosistema de l'Ebre.

Originaris de l'Europa de l'Est i Orient Mitjà la plaga del musclo zebra va ser detectada per primer cop a l'Ebre al 2001, concretament als embassaments de Flix i Riba-Roja, i es troba plenament estès per tot el tram català de l'Ebre.  S'agrupa formant colònies que poden arribar a assolir densitats de tres milions de musclos per metre quadrat i que causen nombrosos danys en infraestructures de reg. 

Des de la seua aparació les diferents administracions han provat multitud de tècniques per lluitar contra la plaga sense trobar encara una fórmula que els eradique. Segons apunta el diari ABC s'hi haurien invertit més de 12 MEUR a tota la conca de l'Ebre.

Els primers musclos zebra a Amèrica del Nord van ser detectats el 1988 a la zona dels Grans Llacs, que separen als Estats Units del Canadà . Des de llavors, des de Washington i Ottawa es gasten cada any milions de dòlars per lluitar contra este petit mol·lusc.