Litterarum tanca la 7a edició

Més de 3.000 persones han passat enguany per Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc | Ambdós esdeveniments es consoliden com a puntals de la promoció de la literatura en llengua catalana

Redacció
01 de juny del 2014
Imatge de l'espectacle ¡Amb musica ho escoltaries millor', amb Gemma Humet.
Imatge de l'espectacle ¡Amb musica ho escoltaries millor', amb Gemma Humet. | Montse Castellà
Imatge de l'espectacle 'Amb musica ho escoltaries millor', amb Gemma Humet. Foto: Montse Castellà

La setena edició de Litterarum, fira d’espectacles literaris i l’onzena Fira del Llibre Ebrenc han tancat portes este diumenge després d’un cap de setmana intens en què la literatura i les lletres catalanes han omplert pràcticament tots els racons de Móra d’Ebre.

Des de l’organització es fa una valoració molt positiva. «Pensem que aquesta edició que avui tanquem ens consolidarà com a referent al país de la promoció de la literatura en llengua catalana», apunta el director del doble esdeveniment literari, Albert Pujol.

Més de 3.000 persones han passat enguany per Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc, 1.600 de les quals han assistit als espectacles programats. Entre estos espectacles cal destacar Empremtes , una experiència de teatre i dansa enmig del riu Ebre; L’etern mecanoscrit , de La Impaciència Teatre, que va captivar el públic més jove, o Victus , amb la participació d’Albert Sánchez Piñol, que va generar el moment de màxima intensitat de l’edició 2014.

L'àrea professional de Litterarum ha crescut en nombre d'activitats adreçades a programadors, gestors culturals i responsables d'espais escènics. A banda de tots els espectacles amb representacions programades, s’hi han donat a conèixer fins a dotze espectacles literaris de tota mena en diverses trobades i espais de presentació. De fet, la professionalització és un dels puntals d’aquesta fira, ja que obre les portes al fet que els espectacles que s’han estrenat o representat a Litterarum es puguen veure ara a altres parts del país.

Especialment emotiu ha estat l’acte d’homenatge a Gerard Vergés, celebrat dissabte a la tarda, en què Móra d’Ebre i la Fira del Llibre Ebrenc han inaugurat el mural en forma de grafit al pont d’arcades amb uns versos del poeta que parlen del riu, del poemari Long play per a una ànima trista  (1986). Un acte que va comptar amb la presència de la família de l’escriptor i que va continuar amb l’espectacle Les paraules cantades de Vergés, a càrrec del grup ebrenc Riu en So.

Més de cinquanta artistes de quinze companyies diferents han estat presents a la setena edició de Litterarum, i s’han presentat un total 24 novetats editorials.

Premi Llibresebrencs.org
Dins el marc de la Fira del Llibre Ebrenc dissabte es van donar a conèixer els guanyadors del desè Premi Llibresebrencs.org de relats curts per Internet que enguany ha arribat a la seua desena edició. Per commemorar-ho s’ha editat un llibre digital de descàrrega gratuïta amb els relats guanyadors de totes les edicions realitzades, inclosa la d’enguany. Els guanyadors d’aquesta última edició han estat:

Categoria A: Els llibres breus , de Cristina Rocamora Ardèvol (Falset)
Categoria B: Flor d'amor, aura d’enyorança , de Laura Fabregat Aguiló (les Cases d’Alcanar
Categoria C: I, de sobte, incomunicació de Norma Català Ribera (Flix)
Categoria D: T'estimo, ja et canviaré de Vanesa Roca Pallarés (Amposta)