Ventura reclama «refundació» del PSC, congrés i que Navarro plegue

La diputada díscola d'Ulldecona assegura que l'única sortida a l'atzucac és "refundar" el partit, una opció que afirma "va més enllà de la dimissió del primer secretari i la convocatòria d’un congrés extraordinari", que considera, d'altra banda, "inevitables" | Considera compatible refundar el PSC des de dins i crear noves marques per a les municipals

Sofia Cabanes
29 de maig del 2014
Núria Ventura als passadissos del Parlament
Núria Ventura als passadissos del Parlament | S.C.
Núria Ventura als passadissos del Parlament Foto: S.C.

Refundació o escissió. Una de les veus més contundents que s’han aixecat enmig de la remor i la incertesa socialista que es viu als passadissos del Parlament ha estat la de la diputada díscola d’Ulldecona Núria Ventura, que aposta clarament per una “refundació” del partit. Un fet “que va més enllà”, de demanar el cap de Navarro: “La dimissió del primer secretari i la convocatòria d’un congrés extraordinari és una sortida inevitable en la situació en la que estem, però qui cregue que això se resol únicament d’esta manera s’equivoca. La resolució del conflicte va molt més enllà i la única manera que podem ser capaços d’encarar-lo serà refundant el partit des de baix a dalt”, afirma en declaracions a aguaita.cat.

Esta és la idea que li va expressar ahir al primer secretari dels socialistes en la reunió que van mantenir en el sí de la ronda de contactes que Navarro va iniciar amb els diputats dels seu grup, començant amb els crítics. ”Això no ho solucionarem només amb 4 dimissions i un congrés extraordinari, cal molt més”, insisteix Ventura que vaticina l’escissió si el conflicte no s’encara d’esta manera: “Si esta no és la voluntat de tots, l’únic camí que queda per a una part important del partit és acabar marxant i escindir-se”.

Sobre els camins d’esta refundació Ventura va proposar algunes idees a Navarro que passarien per la constitució d’uns instrument, “una comissió, on comitè o una gestora”, que vehiculés un congrés per al “rellançament” del partit. “Estem parlant d’un nou pacte constituent, d’una nova orientació política, una renovació de les estructures del partit des de baix fins a dalt. Qüestions totes elles que superen el que es pot arribar a debatre en un congrés o pot aportar una dimissió” i, tot plegat, al marge d’una resolució de la comissió de garanties –que podria ser imminent- favorable o no als interessos dels 3 diputats apartats de les seues funcions. “No canviaria res”, afirma la diputada.

Compatible amb la creació d’una marca per a les municipals

Ventura no situa, de moment, sobre la taula la sortida dels 3 diputats díscols del grup socialista tot i que plana a l'ambient l’ultimàtum plantejat dilluns en la reunió del grup parlamentari . Però, mentrestant, la d’Ulldecona veu “compatible” la gestió de la crisi socialista i “la refundació” del partit des de les mateixes files socialistes, amb la creació de noves marques per a les municipals, com ja s’apunta des de fa setmanes i han començat a concretar esta mateixa setmana el manifest que va donar a conèixer l’exconsellera Montserrat Tura .

“Tot és compatible. Com a forces d’esquerres, la marca nova, el PSC o les forces d’esquerres [en general] hem de ser capaços de trobar grans aliances per tal de ser alternativa als governs de dretes a molts dels nostres municipis. Estes aliances en clau local són molt més fàcils”, assegura. “Hem de començar a experimentar a nivell municipal en este sentit”, afegeix.

L’actual gestora socialista a les Terres de l’Ebre manté que pot fer llista del PSC a tots els municipis, fins i tot en aquells clarament contraris a la direcció del partit. Un estat de la qüestió que no comparteix l’exprimera secretària dels socialistes ebrencs. "Desconec les dinàmiques internes actuals de la gestora a les Terres de l’Ebre i quines són les dades que tenen". “Ens trobem en una setmana molt confusa. La setmana que ve podrem parlar d’una forma més clara en un sentit o un altre. Hem de fer un esforç important per recuperar tota la gent que ha marxat i sobretot i, ho vinc dient des del primer dia, garantir la unitat dels socialistes a les Terres de l’Ebre, també d’aquells que són crítics, evidentment”, sentencia.