La CHE anuncia mesures per evitar que el caragol maçana s’implante riu amunt

La instal·lació d'una barrera elèctrica a Amposta i l'aplicació de restriccions a la navegació en el tram entre Tortosa i Flix, són algunes de les accions anunciades a Tortosa pel president de la Confederació

Sílvia Berbís
26 de maig del 2014
Una embarcació de la CHE fent les prospeccions per detectar caragol al riu.
Una embarcació de la CHE fent les prospeccions per detectar caragol al riu. | CHE
Una embarcació de la CHE fent les prospeccions per detectar caragol al riu. Foto: CHE

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre instal·larà una barrera elèctrica al riu Ebre, a l’alçada d’Amposta, per intentar evitar que el caragol maçana s’implante riu amunt, fora de l’ambit del delta de l’Ebre que està colonitzant. La barrera estarà carregada amb 12 vots de tensió per aturar l’expansió de la plaga i tindrà un cost de 20.000 euros. És una de les mesures que ha explicat avui el president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, Xavier de Pedro, en la seua visita a Tortosa, amb les que l’organisme de conca vol evidenciar que s’implica en la tasca complicada de lluitar contra l’espècie. Per assegurar-se que no s’ha quedat riu amunt on ja van ser detectats alguns exemplars a l’àmbit fluvial, al terme municipal de Tortosa, estos dies la CHE fa prospeccions amb piragües i bussos per confirmar que la colònia ha desaparegut i amb ella, el risc que puga expandir-se per les sèquies o fins i tot arribar a l’entrada dels dos canals principals i des d’allí distribuir-se pel delta.

De moment, estes prospeccions no han localitzat evidències de la colònia detectada, per bé que han de passar quadre anys, segons les directrius europees, per poder confirmar que ha estat eradicada.

Malgrat les dades positives en el seu àmbit de gestió, la Confederació ha decidit, com a mesura preventiva, resoldre una restricció a la navegació, limitant el trànsit de les embarcacions que naveguen entre Flix i Tortosa. Aquestes embarcacions no podran desplaçar-se a una altra massa d'aigua, quedant confinades a este tram, tret que acrediten la seva desinfecció i sol·liciten una nova declaració responsable davant este Organisme. La mesura serà efectiva en breu i seguix l'exemple de l'establert per evitar el contagi de musclo zebra en la Conca.

De Pedro ha destacat que aquests treballs preventius i uns altres que s'estan executant i als quals s'han dedicat 110.000 euros, responen a la implicació i compromís de la Confederació i del contingut del nou Pla Hidrològic de la Demarcació de l'Ebre amb les comunitats d'usuaris afectades en el Delta.