Ajuda europea per estudiar els efectes del canvi climàtic al Delta

Redacció
23 de maig del 2014
Flamencs prop de la Punta de la Banya.
Flamencs prop de la Punta de la Banya. | Mikipons
Flamencs prop de la Punta de la Banya. Foto: Mikipons

El delta de l'Ebre és una de les zones humides del sud d'Europa més vulnerables als efectes del canvi climàtic, especialment per la regreció i lapujada del nivell del mar. Estudiar este efecte i proposar solucions d'adaptació i mitigació són els objectius del projecte Life Ebre-Adminclim, una de les iniciatives recentment aprovades pel programa europeu d'ajudes a la protecció del medi ambient Life +. 

La Unió Europea ha resolt finançar al 50% el projecte Life Adaptation and mitigation measures to climate change in the Ebro Delta ( Life Ebre-Admiclim ), liderat per la unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i que té com a socis participants l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consorci d’Aigües de Tarragona, la Comunitat de Regants i Sindicat Agrícola de l’Ebre, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, la Universitat de Còrdova i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. El projecte tindrà una durada de quatre anys i un pressupost total de 2,2M€.

Life Ebre-Admiclim planteja l’execució d’accions d’adaptació als impactes del canvi climàtic i de mitigació dels gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) al Delta de l’Ebre, un àmbit de Catalunya especialment vulnerable, com recull l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic. L’elevada vulnerabilitat del Delta de l’Ebre ve determinada pel seu grau d’exposició a l’increment del nivell del mar i, alhora, pel fenomen de la subsidència, avaluat en uns 2-3 mm/any.

El projecte analitzarà, a través de proves pilot d’aplicació en el riu i en els arrossars, l’aportació de sediments al Delta i l’optimització operativa de zones humides de nova creació per maximitzar el segrest de carboni, l’elevació del sòl i l’assimilació de nutrients i contaminants. Els resultats de les accions constituiran la base del Pla d’Acció Climàtica del Delta de l’Ebre, l’instrument que facilitarà la integració posterior d’estes accions en les diverses polítiques sectorials del territori: aigua, natura, agricultura, aqüicultura, o pesca.