Més controls de maquinària per evitar l'expansió del caragol poma

Agricultura es mostra "moderadament optimista" sobre l'efectivitat de les mesures implementades l'any passat | Una delegació de la comissió europea visitarà el Delta per comprovar els efectes de la plaga i observar el pla de lluita

Sofia Cabanes
13 de maig del 2014
Imatge de la reunió.
Imatge de la reunió. | Cedida
Imatge de la reunió. Foto: Cedida

El director general de Desenvolupament Rural i coordinador de l’Estratègia del Departament d’Agricultura en la lluita contra la plaga del cargol poma, Jordi Sala i el director dels Serveis Territorials del Departament a Terres de l’Ebre, Pere Vidal, s’han reunit avui amb els responsables territorials del Cos Agents Rurals d’Agricultura, Mossos d’Esquadra i Seprona amb l’objectiu de reforçar i ampliar les actuacions de vigilància contra l’expansió de la plaga del cargol poma del Delta de l’Ebre.
“Fa dos temporades van aparèixer de forma sospitosa exemplars de caragol poma al marge dret. Això ha fet que enguany reforcem la col·laboració entre tots els agents que actuen a la zona”, ha explicat Sala.

En este sentit, el director general ha demanat als tres cossos que intensifiquen el treball coordinat que ja venen fent durant el darrer any per incrementar el control de qualsevol activitat o actuació que pugua suposar un risc d’introducció de la plaga, sigua de manera accidental o intencionada. Així mateix, la vigilància s’estendrà a altres activitats que puguen suposar el transport accidental de la plaga fora del Delta de l’Ebre i també a campanyes informatives i de sensibilització sobre les condicions de neteja i desinfecció de maquinària agrícola o altres vehicles de transport que puguen suposar un risc de trasllat accidental.

“Hi haurà controls dins del marge esquerre. Demanarem que els propis passejos netegin la seua maquinària en aquesta primera fase de la collita i quan arribi la sega es posaran les estacions de neteja de maquinària que hi va haver l’any passat”, ha concretat el coordinador del pla de lluita contra la plaga, que també ha afegit que es serà “molt més estrictes amb les màquines que van a treballar fora del Delta. Sabem que hi ha màquines que van a treballar en altres zones i en aquestes el control seran molt més estrictes. No volem que surti ni un sol caragol del Delta”, ha remarcat.
Pel que fa als milers de turistes que cada any visiten el Delta, el govern reforçarà les campanyes de sensibilització i informació.

Visita europea
Daltra banda, Sala ha explicat que el passat 29 d’abril va exposar l’estat actual de la situació del cargol poma al Delta i el conjunt d’accions que s’estan duent davant les delegacions de tots els països de la Unió Europea amb representació el si de la Comissió de Sanitat i dels Consumidors (SANCO). I en este sentit ha avançat que “la comissió no tant sols vol fer seguiment sinó que es desplaçarà per veure in situ el combat i l’evolució de la plaga”.

"Moderadament optimistes"
Pel que fa a l’evolució de la plaga al Delta la reunió ha servit per fer un repàs de la situació actual del cargol i l’efectivitat de les darreres mesures (assecat i inundació amb aigua salada). El director general ha fet una valoració positiva ja que en les zones inundades amb aigua salada no s’ha detectat fins ara presència del cargol, i en les assecades, l’efectivitat ronda “el 80 o 90% de mortalitat”. “Tanmateix, aquestes primeres valoracions demanen prudència ja que a mesura que pugi la temperatura i fins que no s’arribi a les condicions climàtiques ideals per al cargol no sabrem amb rigor quin és el nivell real de presència de la plaga. Estem esperant que arribi el punt màxim d’eclosió per comprovar la efectivitat de les mesures empreses la temporada passada”, ha afirmat Sala.

“L’objectiu estratègic és que el caragol no surti del marge esquerre i tampoc retorni a les zones on s’ha optat per la salinització. Som moderadament positius, però no farem valoració definitiva fins d’aquí 15 o 20 dies”, ha sentenciat.

En este moment s el Govern té damunt la taula diversos escenaris de mesures a prendre en funció de quin sigui finalment l’estat de la plaga en el moment de la seva màxima eclosió, que es calcula que es produirà aproximadament d’aquí uns 15 dies. Totes elles seran exposades i consensuades amb els diversos agents del territori implicats (sindicats agraris, regants, cooperatives, entitats i institucions), segons s’ha informat avui.