L'IGN conclou que el Castor està darrere dels més de 500 sismes

L'Institut Geogràfic espanyol avisa s'ha accelerat un procés sismotectònic d'acumulació d'esforços | Des de 1920 fins l'1 de juny de 2013, el nombre de terratrèmols a la zona no havia estat major a 200

EP/agències
12 de maig del 2014
Plataforma marina.
Plataforma marina. | Cedida
Plataforma marina. Foto: Cedida

Els sismes registrats en l'entorn del Castor des del setembre de 2013 tenen una "relació directa" amb l'activitat a magatzem submarí de gas de Castor, segons conclou l'informe de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN). Esta injecció de gas, afegeix, hauria "accelerat el procés sismotectònic amb acumulació d'esforços".

Segons este document, l'origen de l'actual sèrie sísmica detectada té relació directa amb la injecció de gas al magatzem. Esta activitat, a més, ha accelerat un procés sismotècnic d'acumulació d'esforços que ja existia a la zona tot i que no estava caracteritzada.

L'estudi, a més, revela l'existència d'una falla a la zona fins ara no identificada i assegura que no es va tenir en compte l'informe de "impacte de sismicitat induïda" per determinar la perillositat del projecte.

En l'Institut Geogràfic Nacional explica que va començar a fer un "seguiment especial" a causa del increment diari de l'activitat sísmica al golf de València, a uns 20 quilòmetres de les costes de les Terres de l'Ebre, a partir del 5 setembre 2013 i assegura que des de 1920 fins l'1 de juny de 2013, el nombre de sismes registrats en aquesta zona va ser de 203, amb una magnitud màxima de 3,3 graus en l'escala Richter .

Pel que fa a la perillositat de l'emplaçament de la plataforma, va obtenir un valor corresponent al "nivell més baix de perillositat sísmica a considerar en la Normativa Sismorresistent", però, afegeix, "no es va tenir en compte l'impacte de sismicitat induïda".

D'altra banda , es recorda que dels més de 500 sismes registrats des del setembre de 2013, tres dels quals van superar la magnitud 4 a l'escala Richter, una quinzena van ser sentits per la població de manera " lleu o molt lleu".

En les seves conclusions l'informe assenyala que l'activitat sísmica registrada no pertany a la de l'anomenada falla d'Amposta , de manera que "es tractaria d'una altra falla no cartografiada", i aconsella que siguin experts geòlegs que la identifiquin.

L'informe ha estat facilitat a diferentsmitjans pel diputat d'IU al Congrés Ricardo Sixto, qui n'ha tingut accés després d'una petició d'informació al Congrés.