Ramon Tremosa:«L'autonomia que ens cal és la de Portugal»

El candidat de CiU a les europees recorda que la independència pot evitar que Cañete siga el “comissari del Transvasament” i aturar els pla de conca i el futur Pla Hidrològic Nacional

Quico Sallés
10 de maig del 2014
Ferran Bel, Ramon Tremosa i Joan Pera Gómez, a Tortosa.
Ferran Bel, Ramon Tremosa i Joan Pera Gómez, a Tortosa. | P.Mateos
Tremosa, davant de l'Ebre al seu pas per Tortosa. Foto: Patri Mateos

“Espanya no li fa cap transvasament al Tajo, perquè desemboca en un altre país, a Portugal... per tant, em pregunto si l'autonomia que ens cal és la de Portugal, perquè cap estat pot trasvassar aigua d'un riu que passa per un altre estat”. Esta ha estat la reflexió pregunta d'este matí del candidat de CiU a les europees, Ramon Tremosa, en territori delicat: les Terres de l'Ebre. Un argument que relliga l'objectiu de la independència i l'amenaça constant d'eixugar el riu amb transvasaments projectats des de Madrid.

Des de Tortosa, on les aigües tornen a baixar emprenyades pel Pla Hidrològic Nacional que branda Espanya, CiU ha volgut dixar clar que serà el seu ferm opositor. Potser perquè a la federació la van escarmentar en el passat per haver fet coses estranyes amb el PP amb l'aigua del riu, ha volgut advertir de l'amenaça que el candidat popular, Manuel Arias Cañete, esdevinga “el comissari del transvasament”.

Una amenaça davant la que Tremosa vol ser el seu màxim opositor a Brussel·les amb dues armes de contraatac. Primer, recordar que Espanya ha estat sancionada -entre el centenars de sancions que segons Tremosa ha rebut per incompliment de directives europees- per passar-se pel forro la que regula l'ús de l'aigua. “Fa sis anys que incomplixen la directiva marc de l'aigua fins al punt que a l'octubre de 2012, el Tribunal de Justícia Europeu va haver de condemnar l'Estat espanyol”, ha assegurat Tremosa. "Exigixen complir la legalitat amb la consulta i no complixen les europees, on encapçalen el rànquing d'incomplidors", ha sentenciat.

En segon terme, en l'objectiu de ser un Estat, com ho és Portugal. Per això, ha tornat a insistir en la necessitat “d'omplir les urnes de vots” per tal de fer sentir a Europa quina és la voluntat dels catalans, per tal que Brussel·les l'empari.

Tremosa ha estat acompanyat en el seu míting pel candidat de CiU a les Europees per les Terres de l'Ebre, Joan Pere Gómez, que també ha apuntat com un altre focus d'oposició contra al que lluitar a Europa el projecte de magatzem submarí de gas Castor.