Paquets turístics, una de les novetats de Litterarum- Fira del Llibre Ebrenc, a Móra d’Ebre

L’esdeveniment, que combina literatura i arts escèniques, tindrà lloc els dies 30, 31 de maig i 1 de juny | Enguany ret homenatge a Vergès amb l'escriptura de versos seus al pont d’arcades

Redacció
07 de maig del 2014
La presentació a Barcelona ha tingut lloc a la Institució de les Lletres Catalanes
La presentació a Barcelona ha tingut lloc a la Institució de les Lletres Catalanes | Sirga Comunicació
La presentació a Barcelona ha tingut lloc a la Institució de les Lletres Catalanes Foto: Sirga Comunicació

La programació de la que serà la setena edició de la fira d’espectacles literaris, Litterarum, i de l’onzena Fira del Llibre Ebrenc ja està pràcticament enllestida i este matí s’ha presentat a la seu d’una de les màximes institucions culturals del país, la Institució de les Lletres Catalanes. L’esdeveniment literari i d’arts escèniques se celebrarà els dies 30, 31 de maig i 1 de juny a Móra d’Ebre i enguany estarà marcat per l’Any Vinyoli, la celebració del Tricentenari 1714-2014 i la mort del poeta tortosí Gerard Vergés. Entre les novetats més importants de la setena edició de Litterarum hi ha la creació de paquets turístics amb l’objectiu de vincular encara més la fira amb el turisme de les Terres de l’Ebre. En este sentit, s’han preparat ofertes que per 48 euros inclouen l’allotjament, l’assistència a cinc espectacles programats i una ruta guiada per Móra d’Ebre.

Una altra novetat és la creació d’una aplicació gratuïta per a mòbil que permetrà consultar els horaris i la programació i que vol ser una base de dades de tots els espectacles literaris existents i els festivals on es programen.

En total s’han programat 20 espectacles de 15 companyies diferents provinents de Catalunya, les Illes Balears i Andorra. Entre les propostes, destaca el recital historicomusical Victus: del mal que van fer aquells soldats, interpretat per Sílvia Bel, Carles Beltran i Llúcia Vives, el qual comptarà amb la presència i participació especial de l’escriptor Albert Sánchez Piñol; així com dues estrenes lligades a l’Any Vinyoli: Cremades d’últim grau, d’Aina Huguet, i Esperit de Vinyoli, amb Sílvia Comes i Sílvia Bel Fransi.

També cal remarcar que per primera vegada es representarà un espectacle navegant pel riu. Es tracta de la proposta de teatre i dansa Empremtes, de Valer Gisbert, a partir de textos de l’obra Camí de sirga de Jesús Moncada i que s’escenificarà dalt d’un llagut convertit en escenari enmig del riu.
 
Homenatge a Vergés

Enguany la Fira del Llibre Ebrenc portarà a Móra d’Ebre una trentena d’escriptors i s’hi presentaran una trentena de novetats literàries, mentre que a la carpa de la fira es podran trobar més d’un miler de títols d’autors de les Terres de l’Ebre o de temàtica ebrenca. De manera especial, la Fira retrà homenatge al poeta i humanista tortosí Gerard Vergés, traspassat el passat 23 d’abril. Així, a banda de l’estrena de l’espectacle musical Les paraules cantades de Vergés, del grup ebrenc Riu en So, també es farà un acte simbòlic amb l’escriptura d’uns versos que parlen del riu, del poemari Long play per a una ànima trista (1986), en una de les pilastres del pont d’arcades de Móra d’Ebre.

Lectura i cervesa
Els organitzadors també han arribat a un acord perquè Estrella Damm siga patrocinador principal de la fira. Amb este acord es donarà un impuls promocional important d’àmbit nacional a l’esdeveniment. Sota el lema ‘Els plaers, de dos en dos’, es posa en marxa avui mateix a les xarxes socials una campanya que lliga el plaer de la lectura i el plaer de beure una bona cervesa. A més, la vinculació d’Estrella Damm a la fira també ajudarà a millorar l’espai gastronòmic Tapa Fira.

L’acte de presentació ha estat presidit pel director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i en el qual han intervingut l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, i el director de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc, Albert Pujol. A més, també hi han estat presents alguns dels artistes i les companyies que participaran a Litterarum.

El director de la fira, Albert Pujol, ha destacat que “durant estos anys hem aconseguit augmentar la programació d’espectacles literaris a molts llocs del país”. L’Alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, per la seua banda ha assenyalat què “cada vegada estem més orgullosos d’haver apostat per esta fira i sorpresos de la repercussió que té fora”. Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes ha apuntat que “Litterarum és la història d’una aliança creativa entre literatura i arts escèniques”. I finalment, Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals ha afirmat que esta fira d’espectacles literaris “connecta disciplines artístiques, professionals, programadors i tot el país”.