La MADE tanca un acord que reduix la tarifa elèctrica en un 30% a les empreses del seu entorn

Sofia Cabanes
05 de maig del 2014
La MADE ha anunciat este matí l'acord en roda de premsa.
La MADE ha anunciat este matí l'acord en roda de premsa. | S.C.
La MADE ha anunciat este matí l'acord en roda de premsa. Foto: S.C.

La Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya ha arribat a un acord amb la companyia elèctrica Conecta2 per oferir a les empreses ubicades en els municipis de l’associació i les que vulguen instal·lar-s’hi una reducció d’"entre un 20 i un 40%" en la tarifa elèctrica.

De fet, aquesta ha estat la major reivindicació d’aquest grup d’alcaldes des que va ser fundada la Mesa. “Després de 3 anys de treball hem aconseguit segurament el punt més important del nostre decàleg”, ha afirmat el president de l’ens, Jordi Jardí. Segons Jardí, aquest acord permetrà dotar d’un valor afegit els 9 pobles que conformen la mesa. “Som els productors del 70% de l’energia que es produeix a Catalunya i ara una part d’esta es començarà a consumir a casa nostra”, ha subratllat.

Jardí ha remarcat el treball fet durant els darrers 3 anys per aconseguir un acord d’estes característiques amb les principals empreses energètiques. “Hem treballat molt temps amb Endesa i Gas natural i no hem pogut arribar a acords amb ells”, ha lamentat, “finalment”, ha afegit, “agraïm la confiança que ha dipositat en nosaltres Conecta2, una empresa catalana, de capital català”.

El conveni,signat per a un any i prorrogable, preveu que una part del benefici que n’extrague Conecta2, concretament 0,50 cèntims per megawatt , vagen a parar a les arques MADE. “El que fem és que el client siga un partner , repartim el benefici”, ha explicat Román Rousaud, fundador de la companyia. “Qualsevol comercialitzadora té uns beneficis de 8 o 12 euros per megawatt, el nostre marge és de 4 euros”, ha afegit. Segons els estudis fets per esta elèctrica “s’ha pogut comprovar que estem al 30% de descompte del que es paga actualment”, ha defensat Rousaud.

Per la seua banda, el director de la MADE, Joan Manel Sabanza, ha constatat en els últims temps un increment en les consultes als consistoris per part d’empreses de fora per informar-se sobre els avantatges d’intal·lar-se en l’entorn dels municipis de la MADE. “A partir d’avui ja els podem dir que gaudeixen d’este avantatge i també ho hem comunicat a la Generalitat per tal que a través de l’Agència ACC10 informe sobre estos actius a l’hora de portar empreses al territori”.

La MADE està conformada pels municipis d’Ascó, la Fatarella, Garcia, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Vilalba dels Arcs. Tots junts produeixen més del 70% de l’energia elèctrica que es consumeix a Catalunya, a partir de tres centrals nuclears operatives (Vandellòs II, Ascó I i Ascó II, que sumen 3.146,8 Mw de potència instal·lada), una planta de cicle combinat (La Plana del Vent, 823,3 Mw), tres centrals eòliques (dues a Vilalba dels Arcs, amb 75 Mw, i una a la Fatarella, amb 45Mw), una central hidràulica (a Riba-roja d’Ebre, amb 232 Mw de potència instal·lada) i dues centrals fotovoltaiques a Móra la Nova (1,5 Mw) i Vilalba dels Arcs (1,5 Mw). A més a més en aquests municipis hi ha prevista la instal·lació de 390 Mw eòlics i de 8,3 Mw fotovoltaics en un futur immediat.