Massa fotuts per manifestar-se

Unes 200 persones han acudit avui a la manifestació de l'1 de maig a Tortosa | Els sindicats insten a la participació a les eleccions europees per canviar la política d'austeritat vigent

Sílvia Berbís
01 de maig del 2014
990_1398967573DSC_0258
990_1398967573DSC_0258
La manifestació de l'1 de maig a Tortosa ha reunit unes 200 persones. Foto: Sílvia Berbís

Massa fotuts per manifestar-se. Alguna cosa similar deuen pensar els treballadors quans se’ls convoca, com avui, a la manifestació de l’1 de maig en defensa dels drets laborals que cada cop decreixen. El cas, que amb prou feines 200 persones han acudit a la protesta convocada per CCOO, UGT i USOC sota el lema ‘Contra la pobresa laboral i social: més ocupació, més convenis i més salaris’. Així deia la pancarta d’obertura de la marxa, que ha transcorregut des de la plaça del Carrilet a la de l’Ajuntament, per l’avinguda de la Generalitat, en una Tortosa més disposada a participar en curses populars, de nou a la mateixa hora, i possiblement en fires multisectorials, que en una reivindicació amb gairebé una llista més llarga de queixes que de manifestants.

“La ciutadania està en estat de xoc, com un boxejador que està noquejat, està sense reaccionar, però quan reaccione serà perillos l’esclat social que hi pot haver”, afirmava Wifredo Miró, secretari general d’UGT a les Terres de l’Ebre, buscant una explicació a l’escassa mobilització social malgrat el moment laboral que travessa el país. “Constatem que la reforma laboral ha estat un desastre, un gran fracàs, amb els treballadors més fotuts i els grans bancs com a únics beneficiats”, ha assegurat Josep Casadó, secretari general de CCOO. Casadó ha reivindicat “que facen enrera esta reforma laboral i s’impulse un canvi de model econòmic que ens permeta créixer de forma igualitària”, ha dit. Per la seua banda, David Queralt, de la USOC, ha volgut destacar “l’important moment en què ens trobem per decidir el futur”, tot referint-se a les eleccions europees. “Tenim l’oportunitat de canviar les polítiques que ens han dut on estem”, ha clamat.

El manifest que s’ha llegit en acabar la marxa també ha fet una crida a participar en els comicis del 25 de maig per defensar un model europeu basat en el progés social. L’atur, les desigualtats, la violencia masclista, les rebaixes salarials, el retrocès en drets i llibertats democràtiques, els atacs a la llengua a Catalunya o el dret a decidir són qüestions que han tingut pes entre les reivindicacions de la jornada. “Hem guanyat els drets lluitant al carrer i només al carrer podrem defensar-los! Visca la clase obrera!”, ha acabat el manifest.