Últim adéu poètic a Gerard Vergés

Prop d’un miler de persones acomiaden un dels poetes més rellevants de les lletres catalanes, a la catedral de Tortosa | El funeral ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i nombroses personalitats del món cultural i polític de les Terres de l’Ebre

Roser Royo
25 d'abril del 2014
El comiat a l'insigne poeta ebrenc ha tingut lloc a l'altar major de la catedral de Tortosa.
El comiat a l'insigne poeta ebrenc ha tingut lloc a l'altar major de la catedral de Tortosa. | Roser Royo
El comiat a l'insigne poeta ebrenc ha tingut lloc a l'altar major de la catedral de Tortosa. Foto: Roser Royo

Els versos de 'L’ombra rogenca de la lloba', una de les obres més conegudes i importants del poeta tortosí Gerard Vergés, han ressonat este migdia amb força a la catedral de Santa Maria de Tortosa, pronunciats per la veu, gens tremolosa tot i l’emoció del moment, de l’escriptor tortosí Manel Ollé. Poesia per acomiadar a un gran poeta, Gerard Vergés i Príncep, mort, a l’edat de 83 anys, el passat dia de Sant Jordi, com Shakespeare, com Cervantes i com Pla. Un comiat poètic a la catedral de la seua ciutat natal i vital, en el qual hi han assistit prop d’un miler de persones, entre les quals hi havia el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i nombroses personalitats del món de la cultura com ara l’editor i escriptor Emili Rosales, l’amic de Vergés i cofundador amb ell de la revista Geminis, Jesús Massip, i els escriptors Josep Igual i Jesús Maria Tibau. També càrrecs polítics de les Terres de l’Ebre com l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Ferran Bladé o els exalcaldes de la ciutat, Joan Sabaté, Mariano Curto i Vicent Beguer.

Mascarell ha definit Vergés com “un gran home de les lletres catalanes i un gran humanista” a l’hora que ha destacat la seua “magnífica aportació al coneixement, a les lletres, al saber, al pensament i a la cultura catalanes” i s’ha compromès a que “més endavant” el Govern li farà algun tipus de reconeixement.

El funeral l’ha oficiat el vicari de la parròquia de Sant Blai, Isaïes Riba, qui s’ha referit a Vergés com un “home bo”. “Ha estat una gran pèrdua per a Tortosa però ha deixat molta llum escrita”, ha assenyalat el rector davant una catedral força concorreguda, on pràcticament no quedaven banc buits i on més d’un turista despitat preguntava als periodistes: “Això és un enterrament? És algú important, no?”. “Sí un poeta de la ciutat”, els contestàvem.


I al final de tot música: la de Riu en So, el grup ebrenc que acaba precisament de gravar un disc 'Les paraules cantades de Vergés' inspirat en els poemes del poeta tortosí . Han cantat 'Maig d’amor'. “És una llàstima que no l’haja pogut escoltar el disc ja acabat”, deia Sofia Morales, cantant del grup. També la cantautora tortosina Montse Castellà, ha tingut el seu moment en el comiat de Vergés, interpretant la cançó 'És com un miracle', un tema inspirat també en l’obra del gran poeta tortosí.
Vergés ha marxat però l’ombra dels seus poemes és allargada i li queda encara molt recorregut:

“No us contaré la coneguda història
ni us descriuré el paisatge on he viscut:
aquell riu ample, amb tarongers florits,
i, més amunt, la terra roja i dura
d'oliveres i vinya, el cel d'estiu
com la fulla esmolada d'una espasa.
I a prop la mar, la mar que tant estimo.”


Fragment de L’ombra rogenca de la lloba. Premi Carles Riba 1981
  
Prop d'un miler de persones han assistit al funeral, que també ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Foto: Roser Royo