Maniobres de distracció? o preparant el Pacto Nacional del Agua?

«El transvasament del Roina no es farà i si es fa no començarà per Montpeller sinó que ho farà des de Campredó. Anem alerta!!»

Plataforma en Defensa de l
22 d'abril del 2014
Des de l’aprovació del Pla de Conca de l’Ebre el 28 de febrer 2014, és curiós anar 'observant' les diverses maniobres que s’estan fent per part de tots els actors implicats. Des de la CHE i el pacte amb l’ajuntament de Lleida per tindre un cabal ecològic per a la ciutat (durant els darrers 6 anys en que s’estava elaborant el pla, la CHE no han volgut ni parlar-hi), fins l’aparició del darrer 'bolet de primavera' del Roina.

Cañete, abans d’emprendre el vol cap a Brussel·les, ha deixat vàries càrregues de profunditat per arribar al seu anhelat Pacto Nacional del Agua, on tothom estiga d’acord amb l’intercanvi de cromos i puguen salvar la cara davant l’opinió pública.
Bé, tothom no! Al Delta de l’Ebre i als pobles inundats del Pirineu no hi estem d'acord, no entrem en l’intercanvi de cromos, tenim clar que l’únic cromo que comprem és aigua i fangs per al riu en el nostre cas i que no inunden els pobles ni les terres fèrtils en el cas del Pirineu.

Si ens centrem en el Roina, hi ha una concessió de fins a 75 m3/s que no s’ha gastat mai ni una quarta part i tampoc ha passat mai més enllà de Montpeller. Cada cop que aquí s’ha parlat de transvasament ha aparegut este projecte, especialment impulsat pels contactes que la companyia concessionària té a Barcelona. És un projecte que només beneficia la companyia concessionària, "aigua que no ven, diners que perd”, i els possibles usuaris des de Montpeller fins al Pirineu ja que es trobarien l’obra pagada pels catalanets.

Ara mateix ha tornat a aparèixer amb un cost de 4.500M€ però vés per on, el traspàs del Roina plantejat per Cañete, no arriba fins Barcelona sinó fins Campredó, cosa estranya i sospitosa. Avui Barcelona i el seu entorn metropolità no tenen problemes de subministre d'aigua. A partir de les obres executades per la sequera del 2008 s’han recuperat fonts de subministrament que estaven anul·lades. També s’han fet vàries dessaladores que garanteixen aigua en cas de sequera. Això donaria per un extens article, així que ho deixarem aquí.

I per què apareix el Roina després de l’aprovació del Pla de l’Ebre? No han tingut prou temps en tots els anys anteriors per plantejar-ho? Certament Cañete ha estat molt espavilat plantejant el transvasament del Roina a la Generalitat. O pot ser ha sigut la Generalitat qui ho ha plantejat al ministre en la reunió del passat mes de març?

Bé, això no ho sabem i no sé si mai sabrem què va ser primer, si l’ou o la gallina, lo que està clar és que aquest 'bolet de primavera' del Roina li fica a la Generalitat de Catalunya les condicions oportunes per donar el vistiplau al Pacto Nacional del Agua i no tornar-se a despenjar de la resta de comunitats com ha fet en el Pla de l’Ebre.
Tanmateix el transvasament del Roina no es farà i si es fa no començarà per Montpeller sinó que ho farà des de Campredó. Anem alerta!!