L'IRTA prepara un pla estratègic amb propostes per fer un Delta «més resilient»

En les properes setmanes en presentarà una primera proposta als diversos agents del territori

Tram final del riu Ebre des de l'aire.
Tram final del riu Ebre des de l'aire. | Sofia Cabanes
Aguaita.cat
23 de setembre del 2020
Actualitzat a les 10:45h
L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) prepara un pla estratègic de recerca i coneixement que "ha de contribuir a la sostenibilitat del delta de l’Ebre" i del qual en les pròximes setmanes presentarà una primera proposta als diversos agents del territori.

Així ho va anunciar el director general d'esta institució, Josep Usall, en l’obertura de la jornada Delta Alliance, que va celebrar-se en línia el 18 de setembre. L’objectiu de la jornada era doble: donar a conèixer al territori la Delta Alliance ―una xarxa internacional que treballa per incrementar la resiliència dels sistemes deltaics, i del qual l'IRTA és la coordinadora al delta de l’Ebre―, així com analitzar aspectes relacionats amb el dèficit de sediments, la pujada del nivell del mar, l'erosió costanera i la subsidència del Delta i mostrar possibles enfocaments i solucions per fer front a l'impacte del temporal Gloria.

El repte: generar coneixement útil

Des dels centres de Sant Carles de la Ràpita i Amposta, l’IRTA treballa des de fa més de vint anys des del coneixement i la innovació per fer el Delta més sostenible amb els següents objectius: fer la producció aqüícola i arrossera més competitives i amb menys impacte ambiental; fer una bona gestió de l’aigua i dels seus sediments; conservar-ne la biodiversitat i el sistema costaner, i contribuir a l’adaptació i a la mitigació del canvi climàtic, per exemple estudiant la capacitat dels nostres sòls i conreus de retenir diòxid de carboni.

Ara, però, l’IRTA fa un pas més. "Amb el convenciment que el coneixement i la innovació poden jugar un paper clau a l’hora de fer del Delta un territori més resilient", en paraules de Josep Usall, prepara un seguit d’accions per coliderar amb les institucions, els centres de recerca, les empreses i les organitzacions de la zona el repte de generar coneixement útil. Així, pròximament està previst presentar-los una primera proposta de Pla estratègic de recerca i coneixement al delta de l’Ebre per treballar-hi conjuntament amb la finalitat que l’enriqueixin.

La jornada Delta Alliance va incloure les intervencions de Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), i Kim van Nieuwaal, director de Delta Alliance International, que van obrir la jornada juntament amb Josep Usall. En el seu parlament, Jordà va qualificar de "necessària i imprescindible" la jornada, que va definir com "una jornada d’anàlisi, reflexió i de proposta de solucions tècniques per fer del nostre Delta un territori més resilient i amb molt de futur". En l’acte també van intervenir l’exdirector general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza; Carles Ibáñez, investigador de l’IRTA; Jordi Marturià, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); Gabriel Borràs, de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC); Agustín Sánchez-Arcilla, director del laboratori d'Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Rafael Sánchez, de la Taula de consens del delta de l’Ebre; Josep Juan, portaveu de la Campanya pels Sediments, i Albert Latorre, president de la plataforma cívica Innomnium. El programa de la jornada pot consultar-se aquí.