Les III Converses de Pensament Crític homenatjaran els deportats rapitencs als camps nazis

El Cercle de Pensament Crític de les Terres de l’Ebre enfoquen la tercera edició d’aquest fòrum de debat en torn a la memòria històrica

Les III Converses de Pensament Crític homenatjaran els deportats rapitencs als camps nazis
Les III Converses de Pensament Crític homenatjaran els deportats rapitencs als camps nazis | Ajuntament de la Ràpita
Aguaita.cat
15 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:54h
El Cercle de Pensament Crític de les Terres de l'Ebre (En Kontr@) ha presentat el programa de les Terceres Converses de Pensament Crític a les Terres de l'Ebre que tindran lloc aquest dissabte 19 de setembre a l'Auditori Sixto Mir de la Ràpita. El cartell de les Converses s'ha presentat als mitjans de comunicació en una roda de premsa on hi ha assistit l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, i alguns dels organitzadors i membres del col·lectiu En Kontra@, els filòsofs Lluís Montull, Joana Subirats i Rafel Haro.

Després d'haver celebrat les dues primeres edicions a l'Ametlla de Mar i Amposta debatent temes com la resistència com a eina política o la justícia i el poder, ara arriben a la Ràpita amb la qüestió de la memòria històrica, ja que enguany es compleixen 75 anys dels alliberaments dels camps de concentració nazis i el final de la Segona Guerra Mundial.

Així, sota el títol 'Memòria històrica i futur?', es posarà a debat diferents aspectes de la memòria històrica, com el seu paper en la construcció de la identitat personal, la vigència dels valors democràtics que van defensar els represaliats... Segons Joana Subirats, l'esperit de les Converses de Pensament Crític és promoure el debat, "no acceptar qualsevol resposta" i "poder escoltar el que diu l'altre per poder argumentar-hi en contra".

La jornada començarà amb un homenatge als cinc deportats rapitencs als camps de concentració nazi a càrrec de l'Ajuntament de la Ràpita i en el qual participaran alguns dels familiars. L'alcalde, Josep Caparrós, ha agraït al col·lectiu En Kontra@ la iniciativa i ha refermat "el suport del govern republicà de la Ràpita en qualsevol iniciativa que vulgui recordar i exigir justícia per aquelles persones que van donar la vida pels ideals de la democràcia i la llibertat".

A continuació, s'entrarà en matèria amb la lliçó inaugural de l'historiador Joan B. Beltran Reverter sobre els deportats del Montsià als camps d'extermini nazi. Tot seguit, tindrà lloc el primer debat, coordinat per Joana Subirats, on hi participaran la filòsofa Emília Olivé, el biòleg Carles Ibáñez, la sociòloga Marta Rovira Martínez i el filòsof i membre d'En Kontr@, Lluís Montull. A la tarda, la sociòloga Daniela Gil moderarà un diàleg entre la directora del Comebe, Teresa Ferré, i l'escriptora Marta Marín-Dòmine. Clouran la jornada el poeta Joan Callau i el també filòsof i membre d'En Kontr@, Rafel Haro.

Els organitzadors han volgut subratllar que l'esdeveniment complirà amb totes les recomanacions sanitàries per la Covid-19. De fet, l'Auditori Sixto Mir només s'ocuparà a un terç de la seva capacitat i per ara s'han exhaurit les places, tot i que hi ha una llista d'espera de més de vint persones en cas que quedin lliures algunes butaques.
 

Cartell de les III Converses de Pensament Crític homenatjaran els deportats rapitencs als camps nazis Foto: Ajuntament de la Ràpita