La Diada més territorial: així ha estat la concentració a Tortosa

Les protestes han estat organitzades, estàtiques i amb mesures de seguretat, en una jornada condicionada per la pandèmia

Concentració a Tortosa per la Diada 2020
Concentració a Tortosa per la Diada 2020 | Òmnium Terres de l'Ebre
Aguaita.cat
11 de setembre del 2020
Actualitzat el 12 de setembre a les 10:48h
La Diada del 2020 serà una de les més descentralitzades que es recorden. La pandèmia ha obligat a aparcar les mobilitzacions multitudinàries dels darrers anys i s'ha concebut un format de concentracions territorialitzades. L'ANC n'ha convocat 131 -amb l'epicentre a la plaça Letamendi de Barcelona-, amb una participació de, com a màxim, 59.500 persones. Altres organitzacions, com la CUP i l'esquerra independentista, també han organitzat protestes estàtiques.

Per evitar riscos i facilitar eventuals seguiments, les organitzacions convocants han reclamat a les persones que volguessin participar, que s'inscriguessin prèviament, limitant la presència d'un de sol per cada quatre metres quadrats, sovint amb delimitació perimetral amb cinta i repartint gel hidroalcòholic. Entre els espais triats per l'ANC per concentrar-se hi ha edificis d'organismes estatals com les oficines de l'Agència Tributària, de la Seguretat Social  i del Servei Públic d'Ocupació Estatal, estacions de la xarxa d'Adif o els jutjats. NacióDigital, amb una extensa xarxa d'edicions territorials, en fa un seguiment al minut.
 

Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre en llegint en manifest de la Diada Foto: Cedida


A Tortosa la concentració, convocada per l'ANC i Òmnium Cultural ha tingut lloc a l'Avinguda Colom, davant del CAP Baix Ebre i l'oficina de la Seguretat Social. A les 17:14 més d'un centenar de persones s'han aglutinat mantenint la distància de seguretat establerta . Entre els assistents, membres de la CUP, Iaios per las Independència, el senador Ferran Bel i el moviment antitrasvassita que amb Manolo Tomàs com a portaveu ha fet la lectura del parlament que ahir havia de tenir lloc a la Marxa de Torxes, prohibida per mesures sanitàries.
L'aforament, igual que a la Ràpita era límitat i amb inscripció prèvia.