La Guàrdia Municipal de l’Aldea atura el robatori de 300 kg de garrofes

Este fet s'enmarca en el context actual de robatoris de garrofes al territori per la qual cosa els pagesos de la zona demanen solucions inmediates

La Guàrdia Municipal de l’Aldea atura el robatori de 300 kg de garrofes
La Guàrdia Municipal de l’Aldea atura el robatori de 300 kg de garrofes | Ajuntament de l'Aldea
Aguaita.cat
09 de setembre del 2020
Actualitzat a les 20:14h
Des de la regidoria de Seguretat de l'Ajuntament de l'Aldea ha comunicat que la Guàrdia Municipal de l’Aldea , va aturar el robatori de 300 kg de garrofes. Els fets van tindre lloc ahir dimarts al voltant de les 18.30 h, quan rebre l’avís d’un veí que treballava a la zona de la partida del Lligallet de Vidre.Les garrofes ja estaven amagades i  preparades pels lladres per ser carregades. Els 300 kg van  ser interceptats pels guàrdies i recuperats pel seu propietari.

Este fet s'enmarca en el context actual de robatoris de garrofes al territori per la qual cosa els pagesos de la zona demanen solucions inmediates.

Tot i que no és obligatori per al venedor presentar-la cada cop que s'efectua una transacció, sí que han de fer constar el seu codi REGEPA –Registre General de la Producció Agrícola-, que vincula el fruit a l'explotació agrària reconeguda per la DUN. A partir d'este mecanisme, els compradors tenen l'obligació d'"assegurar la traçabilitat del producte que compren.

"L'actuació es va fer per comprovar que això es feia bé i com marca la normativa", ha resumit el responsable d'Agricultura, este dimecres al migdia s'ha reunit amb els presidents dels consells comarcals del Baix Ebre, Xavier Faura, i del Montsià, Joan Roig, per abordar el problema.

Protestes dels pagesos

La mesura arriba després de les queixes i protestes dels productors que han vist com tornen els robatoris a les seves finques fins i tot més aviat del que era habitual. Després d'uns anys de collites minvades per la sequera la producció remunta i dobla el preu respecte l'any passat, situant-se a 60 cèntims d'euro el quilo. Això ha esperonat també els robatoris i forçat el sector a avançar l'inici de les tasques de recol·lecció, fins al punt d'haver de fer caure les garrofes encara dalt de l'arbre. Els pagesos apunten directament a la responsabilitat dels magatzems compradors per posar fre a aquesta situació.

En una reunió convocada fa dos setmanes al Perelló per abordar el problema, a la qual no va ser convidat cap representant del Departament d'Agricultura, segons ha precisat Gómez, els Mossos d'Esquadra es van comprometre a exigir la presentació la documentació sobre l'origen de la mercaderia als venedors sospitosos de portar garrofes robades abans de poder-les descarregar als magatzems. La pressió policial i les inspeccions durant els últims dies hauria contribuït a reduir el gran moviment de nombrosos venedors que fins fa poc es desplaçaven a magatzems del Perelló des de diferents municipis de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona.