Agricultura inspecciona magatzems sospitosos de comprar garrofes robades al Baix Ebre i Montsià

A la reunió també ha participat el director dels serveis territorials d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació de les Terres de l’Ebre

Una pala d'un tractor abocant garrofes a la cisterna d'un camió, a Tortosa. Imatge del 9 d'octubre de 2018
Una pala d'un tractor abocant garrofes a la cisterna d'un camió, a Tortosa. Imatge del 9 d'octubre de 2018 | ACN / A. Ferràs
Aguaita.cat
09 de setembre del 2020
Actualitzat el 17 de setembre a les 22:17h
El Departament d'Agricultura va inspeccionar la setmana passada tres magatzems de compra de garrofes del Baix Ebre per determinar si comercialitzen amb fruit robat. Els tècnics comproven ara la traçabilitat dels productes adquirits vinculant la quantitat de fruit amb la capacitat productiva certificada per la Declaració Agrària (DUN) de la qual, sobre el paper, han de disposar els venedors per entrar el fruit. En el cas que no quedi acreditat l'origen lícit s'obriran expedients sancionadors als comerços, segons ha avançat el director territorial d'Agricultura, Jesús Gómez. Dos d'aquests establiments es troben al polígon industrial del Perelló i han estat assenyalat pels pagesos com a presumptes punts de compra habitual de garrofes robades.

Davant l’augment de robatoris als entorns rurals de les últimes setmanes, els president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig i del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura s'han reunit amb el director dels serveis territorials d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació de les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, amb l’objectiu d’abordar conjuntament la problemàtica dels robatoris de garrofes. 

La trobada ha tingut lloc avui dimecres nou de setembre a la seu del Consell Comarcal del Montsià. A la reunió s’ha volgut remarcar la preocupació pel constat augment de robatoris als entorns rurals de les comarques de Montsià i Baix Ebre, els quals enguany s’han agreujat a causa de l’increment del preu de la garrofa. També s’ha posat en relleu que aquests actes suposen un greu perjudici per a l'agricultura del territori, i que només fan que menyscabar l’economia agrícola del territori, que de per si ja es troba en una situació difícil. 
 Seguint amb aquesta línia, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre ha volgut posar en relleu la importància de la necessitat d’una coordinació entre les administracions: “Des dels consells comarcals considerem que és necessària la coordinació entre el departament d’Agricultura i els Mossos per requerir als magatzems que no només identifiquen els venedors de garrofes amb les dades personals i els quilos que aporten, sinó que cal que presenten la DUN per tal de justificar la titularitat de la producció de garrofes i garantir la traçabilitat del producte” 

Els alcaldes i les alcaldesses del Montsià també han mostrat la seva preocupació sobre l’augment dels robatoris als entorns rurals de la comarca. El passat dilluns van redactar conjuntament una carta que van fer arribar al conseller d’Interior i a la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, demanant més recursos per acabar amb esta problemàtica.