La Generalitat destinarà més d’1,5 milions d’euros a reactivar les Terres de l’Ebre

Els consells comarcals del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre gestionaran més de la meitat de les inversions

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el conseller de Treball, Chakir El Homrani, i el director de l'Idece, Albert Salvadó, en una roda de premsa.
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el conseller de Treball, Chakir El Homrani, i el director de l'Idece, Albert Salvadó, en una roda de premsa.
Redacció
18 d'agost del 2020
Actualitzat el 24 d'agost a les 17:03h
Pal·liar els estralls del coronavirus en l’economia amb inversions que generen activitat és ara per ara una de les prioritats de la Generalitat, que posa fil a l’agulla en la injecció de diners a repartir a Catalunya per garantir l’equitat i la cohesió territorial. Conscient de les dificultats actuals a les Terres de l’Ebre, el govern català ha engegat un pla per a la reactivació econòmica d’esta regió. El projecte està dotat amb 1.572.466 euros, dels quals més de la meitat, 812.800 euros, seran gestionats a través dels consells comarcals del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

De la partida de 812.800 euros que vehicularan els quatre consells comarcals, 400.000 euros provindran de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), adscrit al Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, i els altres 412.800 euros del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Pel que fa a esta última partida, cadascun dels ens comarcals de la Terra Alta, el Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d’Ebre rebrà 103.200 euros per impulsar l’economia a la seua zona i fer front a la crisi derivada de la Covid-19.

Això servirà per contractar nou personal, fer que el personal de la plantilla es dedique exclusivament a impulsar plans de reactivació socioeconòmica o per contractar un servei extern per a este mateix objectiu. De fet, la feina conjunta dels ens comarcals amb els agents econòmics i socials del territori seran claus per potenciar l’abast del pla de reactivació econòmica de les Terres de l’Ebre i, sobretot, per accentuar l’eficàcia de les mesures.

Fomentar les contractacions d’aturats

El pla també inclou una altra línia extraordinària de 551.850 euros per contractar 38 persones que es troben en situació d’atur a les Terres de l’Ebre. El Departament de Treball atorga esta inversió d’acord amb el Decret Llei 16/2020 de mesures urgents complementàries en matèria de transparència, ajuts de caràcter social, contractació i mobilitat per fer front a la COVID-19.

El projecte per impulsar l’activitat a les Terres de l’Ebre, amb una inversió total de més d’1,5 milions d’euros, forma part del Pla per a la Reactivació econòmica i la Protecció Social, aprovat per la Generalitat, per afrontar la crisi derivada de la COVID-19. Es tracta d’un document que dibuixa l’estratègia de reconstrucció de Catalunya per als pròxims anys amb 20 grans projectes transformadors. L’objectiu de tot plegat és reforçar l’estat del 
benestar i la capacitat productiva, reduir les desigualtats socials i accelerar la transició cap a un model econòmic més sostenible i resilient.

Mesures per ajudar pimes i autònoms

El coronavirus ha malmès l’economia d’autònoms i de pimes. Per ajudar a estos treballadors i emprenedors a aixecar el cap, el pla també preveu un seguit de mesures que busquen, d’una banda, mantenir la capacitat productiva i els llocs de treball i, de l’altra, estimular les administracions locals perquè planifiquen estratègicament la reactivació econòmica a partir de l'anàlisi de les necessitats del territori i de la concertació social. Concretament es preveu l’augment del suport als autònoms afectats per la crisi, ajuts a microempreses per evitar acomiadaments i projectes de transformació digital i de nous models de negoci, dirigides especialment a l’àmbit del comerç local.

A banda d’estos imports, el Treball, Afers Socials i Famílies ja ha atorgat 167.816,94 euros a professionals autònoms de les Terres de l’Ebre a través de l’ajut que va posar en marxa el Departament durant la primavera; i 40.000 euros a través de l’IDECE.

Garantir la igualtat, l’equitat i l’equilibri territorial

Actualment la Generalitat està definint els projectes en l’àmbit territorial per tornar a posar el país dempeus amb un model de reconstrucció que garantisca la justícia, la igualtat, l’equitat i l’equilibri territorial. Per este motiu, l’executiu distribuïx les inversions amb cura, atenent la idiosincràsia de cada regió i les seues necessitats especials.

En esta línia, el Departament de Treball destaca la voluntat i l’esforç dels quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre per alinear-se i fer una proposta de plans de reactivació econòmica conjunta, que incloga actuacions globals, necessitats i perspectives de territori sense defugir del caràcter singular de cada comarca. A més, el govern subratlla la importància del treball coordinat de tots els actors rellevants per al desenvolupament econòmic i social, com ara són els ens locals, els sindicats, les patronals i les entitats.