Eufònic 2020 desplega prop de 40 propostes d'art sonor, visual i digital en un estiu difícil per al món de la cultura

Les instal·lacions de artístiques de Cabosanroque i Elsa Paricio a Lo Pati; Vacca al Museu de Tortosa i Marta Verde al Castell d’Ulldecona obriran la prèvia d’Eufònic este cap de setmana

Roda de premsa de presentació de l'edició d'enguany.
Roda de premsa de presentació de l'edició d'enguany. | Cedida
Redacció
18 d'agost del 2020
Actualitzat a les 16:39h
L'Eufònic 2020 arrenca este cap de setmana amb la inauguració de les instal·lacions artístiques de Cabosanroque, Marta Verde, Lu Rois, Vacca o les nascudes a la residència artística dels festival, d'Elsa Paricio i Nuno Vicente. No hi haurà enguany acte inaugural però les instal·lacions es podran visitar a partir de divendres a la tarda en l'horari dels espais que les acull. L'eclosió sonora es concentrarà entre el 27 i el 30 d'agost amb una quarantena de proposta sonores, visuals i digitals. L'espectacle 'Orbiten' del poeta Enric Casasses amb Don Simon i Telefunken donarà el tret de sortida al festival amb una combinació còsmica de poesia i pop electritzant.

Entre les instal·lacions que es podran veure este cap de setamana hi ha la de cabosanroque que presenten 'Sous les violins, la plage!' al Centre d'Art Lo Pati d'Amposta. És una instal·lació participativa que consistix en la destrucció col·lectiva, per part dels visitants, d'un quartet de Haydn penjat del sostre. L'artista resident d'Eufònic 2020, Elsa Paricio, ha preparat 'Land Tape', una sèrie d'objectes dibuixats per la meteorologia i la natura amb aparença d'espectrograma sobre vidre, on convergixen ciència, art i literatura.

D'altra banda, l'artista portuguès Nuno Vicente, també seleccionat en residència Eufònic 2020, presentarà el videoassaig 'El ornitólogo amateur' fet a partir de sensors d'alertes naturals, als antics escorxadors d'Amposta. L'artista madrilenya Marta Verde instal·larà 'Memories' al Castell d'Ulldecona, una reflexió sobre la memòria mitjançant l'ús de la repetició i el processament digital d'imatges analògiques en temps real. També dissabte al Museu de Tortosa, hi haurà una doble proposta, la instal·lació sonora 'Gran Hall' de Vacca, i un concert de la pianista, compositora i cantant, Lu Rois; i diumenge a Ulldecona tindrà lloc la teleacció 'Angles Tendres', de Ferran Fages i Carme Torrent que només es podrà veure per streaming.

Les propostes sonores
La proposta sonora d'Eufònic 2020 es podrà gaudir en un format híbrid d'accions presencials i virtuals, entre el 27 i el 30 d'agost. Destaca la primera immersió al món metavers de Playmodes. Concretament, el tàndem de creatius catalans, coneguts per les seues instal·lacions i performances immersives, presenten 'Beyond', un túnel llarg i immersiu que juga amb els conceptes interior/exterior i llum/foscor dins Sala sintètica (Synthetic room), el nou espai virtual del festival on només s'hi pot accedir amb avatar i en el qual també hi haurà, dins l'Eufònic Pro, una xerrada virtual amb avatar amb diversos experts en el món metavers. També es podrà gaudir per via telemàtica de la peça de Miguel Espada, 'Post-mortem Rhapsody', una mena de somni en les parets de les Casetes de la Torreta, uns masos abandonats i inaccessibles prop de Sant Carles de la Ràpita.

Enric Casasses amb Don Simon i Telefunken, Magalí Sare, Lu Rois, Tarta Relena, Cruhda, Odina, la musica electrònica d'avantguarda, l'experimentació i la investigació sonora amb propostes com Lume, Zoon van Snook, Auver Less o Vacca, són alguns dels altres noms importants que passaran per Eufònic 2020. Prenen pes enguany les apostes quilòmetre zero com la del duo Auver Less, integrat per dos ebrenques Mar Llopis i Núria Querol, formades al Conservatori de Música de Tortosa i l'ESMUC; o la del raper rapitenc Ophi, que debutarà presencialment dins el marc d’Eufònic 2020.

La glorieta de l'Escola Carles III de la Ràpita és un dels nous escenaris del festival que manté l'espai de l'Església Nova i el Mercat Vell d'aquest municipi, però renuncia al pavelló firal, on hi havia les actuacions nocturnes. Amb l'objectiu de regular l'aforament per garantir les mesures de seguretat, les activitats que fins ara eren gratuïtes, com el vermut musical als Ullals de Baltasar, passen a ser de pagament.

"Les singularitats d'Eufònic com a festival no massificat, amb una combinació de propostes més populars amb d'altres més minoritàries i molt vinculat a un espai natural com el Delta, l'han fet més adaptable als nous temps que d'altres esdeveniments d'este tipus", ha apuntat Vicent Fibla. Per la seua banda, la regidora de Cultura, Èrika ha destacat l’aposta de l’Ajuntament per Eufònic i ha remarcat que se seguiran estrictament totes les mesures de seguretat per evitar qualsevol risc de contagi. “S’han adaptat els aforaments i serà necessari la reserva prèvia de places”, ha especificat Ferraté tot remarcant que “la cultura és segura”.