L'Ampolla instal·la vuit boies que eliminen microplàstics del mar

Cada boia pot recollir fins a 216 partícules de microplàstic d'entre 0,5 i 4 mm cada dia

per Redacció , L'Ampolla, 11 d'agost de 2020 a les 16:39 |
Una de les boies instal·lades a l'Ampolla. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de l'Ampolla ha instal·lat vuit boies, quatre a la platja de les Avellanes i quatre a la platja de Cap-Roig, que engolixen els microplàstics imitant el mecanisme que fan servir els peixos per filtrar el plàncton. L'Ampolla és el primer municipi de la costa ebrenca que ha apostat per la instal·lació d'estes boies: "Des de Vinaròs fins a Calafell som l'única població que de moment ha instal·lat estos elements. Els microplàstics tenen un impacte molt important tant per al medi ambient com per a la salut de les persones. El World Wildlife Foundation (WWF) ha comprovat que les persones estem ingerint 2.000 partícules de microplàstics a la setmana, això equivaldria en pes a una targeta de crèdit", ha destacat la regidora de Medi Ambient Meritxell Faiges.

Una SB Buoy, nom que reben estes boies, té una capacitat de filtrat màxima diària de 270 metres cúbics i pot recollir fins a 216 partícules de microplàstic d'entre 0,5 i 4 mm cada dia. S'instal·len a les boies d'abalisament ja existents i no necessiten més energia que les mateixes marees i corrents marins. Per tant, no té impacte energètic. A més a més, al mateix temps que el filtre retè els microplàstics a l'interior de la SB Buoy, esta permet el pas del plàncton per afavorir el correcte transcurs de la vida marina.


"Hi ha estudis, com els que elabora la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (UB), que constaten que de cada 80 metres cúbics d'aigua de la mar Mediterrània es retiren aproximadament 100 partícules de microplàstic. Són xifres molt altes i des de l’Ajuntament de l’Ampolla, en el marc del pla de compromís adquirit per cuidar el medi ambient del municipi, volem pal·liar l'impacte que tenen estos residus per a l'entorn marí", explica la regidora.

l projecte, que té com a objectiu conèixer la realitat de la problemàtica dels microplàstics presents a l'aigua de la costa mediterrània, ha anat a càrrec de l'empresa Gpaseabots, filial marítima de Gpainnova, una empresa amb seu a Barcelona que desenvolupa diverses tecnologies relacionades amb el medi marí. Un cop s'hagen recollit les diferents mostres de les partícules flotants, es procedirà a analitzar-les i, posteriorment, es durà a terme una campanya informativa i de conscienciació amb els resultats obtinguts. 

 

Participació