La Palma d'Ebre fa arribar la fibra òptica a tots els veïns amb un model municipal

L'alcaldessa Marina Rojals confia que la millora de la connectivitat ajudi a fomentar el teletreball i retenir el jovent

Connexions fibra òptica.
Connexions fibra òptica. | Flickr
Redacció
05 d'agost del 2020
Actualitzat a les 11:24h
La Palma d'Ebre, a la Ribera d'Ebre, és el municipi ebrenc més petit que ja disposa de fibra òptica a totes les cases. La instal·lació s'ha fet amb un model de xarxa neutre de propietat municipal que evita massificar de cablejat per les façanes de les cases i permet regular els preus perquè no siguin excessius. S'han invertit 28.000 euros, en un projecte subvencionat pel Govern i assessorat pel Consell Comarcal. L'alcaldessa Marina Rojals destaca que millorar la connectivitat és clau per facilitar el teletreball i retenir famílies al poble i anima altres municipis rurals a implantar aquest model.
 
Després d'una primera fase en proves, els 340 habitants de la Palma d'Ebre ja poden contractar la fibra òptica a les seves cases. El servei l'ha impulsat l'Ajuntament, amb un projecte que es va començar a desplegar l'any passat, en l'inici del mandat actual. S'han estès 3.000 metres de cable i 20 caixes de distribució amb una xarxa via ràdio d'alta capacitat que es podrà connectar al punt de Xarxa Oberta de la Generalitat, quan arribi. "La covid ho ha endarrerit una mica però ja hi ha usuaris connectats i contents perquè és una millora amb el que teníem abans", ha destacat l'alcaldessa Marina Rojals. Al municipi només arribava l'ADSL de dues operadores però els preus eren desorbitats per la velocitat que s'oferia. "És un canvi en preu i en velocitat", ha apuntat l'alcaldessa.

El projecte segueix l'estratègia comarcal de la Ribera d'Ebre per desplegar la fibra òptica i adaptar la tecnologia a les característiques geogràfiques, econòmiques i socials de cada municipi. El model de la Palma d'Ebre s'ha inspirat en altres exemples similars que ja funcionen a Catalunya "però modificant i particularitzant-lo" a les necessitats del poble i evitant "els errors d'altres models per fer-ho el millor possible".

La xarxa és de titularitat municipal i es posa a disposició dels operadors mitjançant un sistema de gestió basat en compensacions. Els usuaris pagaran menys per l'alta velocitat, ja que les empreses operadores no hauran de recuperar la inversió del desplegament de cablejat i caixes. El projecte el gestiona l'associació d'usuaris, sense ànim de lucre, Sominternet.cat. L'entitat també redistribuirà els beneficis, si n'hi ha. "Invertiran a la xarxa o rebaixaran quota dels usuaris. Els operadors no podran posar el preu que vulguin, seran preus públics", ha assenyalat Rojals.

La fibra òptica a municipis petits, rurals, com la Palma d'Ebre es reivindica per fomentar el teletreball i evitar el despoblament. "Abans eren importants les carreteres i ara és estar ben comunicat tecnològicament. Hi ha gent que el confinament el va agafar aquí i han pogut treballar d'aquí o gent que ve a passar l'estiu i no ho feia perquè no tenien connectivitat a casa o no els arribava bé i ara se l'han posat. És una manera de poder teletreballar des de casa i a veure si podem fer que algú es quedi o que almenys el jovent no marxi i es quedi al poble", ha animat l'alcaldessa.

Wifi gratuït
El desplegament de la xarxa de fibra òptica també permetrà participar al projecte WIFI4EU, una iniciativa de la Comissió Europea que a través dels ajuntaments i les mancomunitats locals promou un accés de qualitat a Internet amb una xarxa WIFI en espais públics en qualsevol lloc d'Europa, independentment d'on es visqui. L'Ajuntament de la Palma d'Ebre ha previst la instal·lació de quatre punts de connexió WIFI gratuït a espais públics exteriors del municipi, degudament identificats. Un cop en funcionament, sol·licitarà als gestors del projecte WIFI4EU la integració dels equips en el seu sistema de validació per tal que en puguin fer ús ciutadans d'arreu d'Europa que visitin la població i estiguin registrats al sistema.