Compromís exigeix denegar la renovació de les centrals nuclears de Vandellós II i Almaraz

La formació apunta la falta de debat públic i participació en el procés de renovació de les centrals nuclears

La central nuclear de Vandellós II, en una foto d'arxiu.
La central nuclear de Vandellós II, en una foto d'arxiu. | ACN
Aguaita.cat
03 d'agost del 2020
Actualitzat a les 11:31h
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha dirigit una carta a la ministra per a la Transición Ecológica, Teresa Ribera, preguntant-li si escoltarà les peticions públiques i denegarà la renovació de les autoritzacions de funcionament de les centrals nuclears de Vandellós II (Tarragona) i Almaraz (Cáceres).

A la carta li recorden que, el passat mes d'abril, el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) va donar llum verda a la renovació dels permisos d'explotació de les centrals nuclears d'Almaraz i, poc temps després, a la de Vandellós II. Unes instal·lacions que, com reblava Mulet, "superen la seva vida útil durant el període de renovació que els titulars de les instal·lacions sol·liciten al ministeri". En concret, la central de Vandellós II ho farà l'any 2027, mentre que la d'Almaraz més aviat, al 2021 i al 2023.

Les organitzacions apunten la falta de participació i de debat públic en el procés de renovació de les centrals nuclears, de la mateixa manera que diuen que "la prolongació del funcionament de les centrals nuclears de l'Estat durant més dels 40 anys per al qual van ser construïdes respon íntegrament als interessos de les companyies titulars". Segons Ecologistas en Acción i MIA, resulta encara més greu que les autoritzacions estiguin caducades o properes a fer-ho.

Recorden, a més, que durant el mes de juny, després que el CSN informés la prolongació d'Almaraz, la central ha patit dos parades dels reactors per problemes tècnics. És per això que les organitzacions antinuclears avisen que allargar la data de tancament "seria una decisió d'alt risc, ja que aquestes instal·lacions presenten un envelliment evident i una seguretat degradada", pel qual demanen l'inici d'un debat sobre el futur de l'energia a l'Estat.