Mas destaca que tot i la importància de la llibertat i l'autogovern, «res no mereix un gram de violència”

El president de la Generalitat ha tancat avui a Corbera d'Ebre els actes institucionals del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre | També ha lamentat que "persones amb responsabilitat recorden la guerra com si fos una cosa que pot tornar"

Sílvia Berbís
05 d'abril del 2014
Mas amb els membres de la Banda de Música de Benissanet, a Corbera d'Ebre
Mas amb els membres de la Banda de Música de Benissanet, a Corbera d'Ebre | Sílvia Berbís
Mas amb els membres de la Banda de Música de Benissanet, a Corbera d'Ebre Foto: Sílvia Berbís

Les arcades esquelètiques que aguanten les runes de l’església vella de Corbera d’Ebre han donat esta tarda aixopluc als actes institucionals de commemoració del 75è aniversari de la Batalla de l’Ebre, presidits pel president de la Generalitat, Artur Mas i la vicepresidenta Joana Ortega. Mas ha pres com este transcendental escenari, testimoni patrimonial de la guerra civil, per respondre a les veus que esta mateix setmana, com és el cas del cardenal Antonio Maria Rouco Varela, han vinculat el procés que viu Catalunya amb el passat bèl·lic. En este sentit ha “lamentat” que “persones amb responsabilitat puguen introduir el record de guerres com si fos una cosa que pot tornar”. “No serà així, -ha afirmat Mas- perquè allò pel que lluitem no mereix un gram de violència, no perquè no siga important, sinó perquè res ho mereix”, ha dit.

El president, davant els nombrosos càrrecs públics que tenien reservades les primeres files de l’auditori, ha assegurat que “el futur no es construeix a base de prohibir anar a votar; les dictadures mai han aconseguit aturar l’esperit d’un poble com el català de voler-se covernar a ell mateix, integrat a la península ibèrica, a la Unió Europea i on calgue”, ha apuntat. Mas ha volgut remarcar però, que només “l’esperit pacífic i la radicalitat democràtica” poden guiar el procés d’un país que “mai ha abaixat el cap per renunciar al seu autogovern i a la seua llibertat”. Segons el president, que ha reclamat novament que els catalans puguen decidir el seu futur, ha assegurat que “si un poble no s’aparta del camí del pacifisme, si m’empelta del sentit democràtic, sempre pot acabar avançant”.

Pocs minuts abans, l’alcalde de Corbera d’Ebre, Antonio Álvarez, havia arrencat els aplaudiments del públic en demanar al president “que continue fent este esforç gran per arribar a una entesa per decidir el nostre futur el proper 9 de novembre”, i també ha encoratjat els diputats que dimarts vinent aniran al Congrès a demanar traslladar la proposta del Parlament per traspassar a la Generalitat la competència per convocar el referèndum.

La vicepresidenta Ortega, per la seua banda, ha remarcat la importància de recordar fets com els de la Batalla de l’Ebre que esta tarda es commemoraven per retre un homenatge als que hi van lluitar i morir, però “hi guanyaríem poc convertint l’acte d’avui en una simple commemoració historia, cal anar més enllà i fer del seu record un antídot per a noves batalles. Mai més pot succeir una guerra civil . El Català és un poble desitjós de pau, llibertat i concòrdia”, ha apuntat.

Abans dels parlaments, ha irromput pel passadís central de l’església vella la Flama de la Germanor que va iniciar el seu recorregut a l’aeròdrom de la Sènia el passat 25 de juliol, data en què es commemorava el 75è aniversari de l’inici de la Batalla de l’Ebre. Ha entrat de la mà d’un veí de Corbera d’Ebre, de 96 anys, i un nen de la Sènia, de 6 anys. Amb el foc de la Flama, el president ha encès un fanalet, que ha restat en un lloc destacat durant la cerimònia. també s’ha inaugurat un monument creat amb motiu dels 75 anys. Es tracta d’una escultura de l’artista corberà Josep Cañada, que porta el nom de La Foradada, en referència a la forma amb què es denominava Corbera abans de la guerra. El monument simbolitza una porta, formada per un pilar de pedra, extreta de les restes dels murs de les cases del Poble Vell, i una planxa de ferro on hi ha retallada la silueta de l’Ebre.

L’acte també ha comptat amb la projecció de l’audiovisual Fem Memòria, que forma part de l’exposició permanent del Centre d’Interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre, i que recull el testimoni de corberans i corberanes que van viure la batalla de nens. El Coordinador General d’Àrees Tècniques del COMEBE i catedràtic d’Història Contemporània de la UAB, Josep Maria Solé i Sabaté, ha llegit el manifest abans d’un minut de silenci. L’acte ha finalitzat amb una sentida interpretació musical de la Banda de Música de Benissanet, que ha tocat la Suite 1936 del mestre Miguel Asins Arbó. Amb l’himne d’Els Segadors ha acabat la commemoració.

  L'acte a l'església vella ha commemorat el 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre Foto: Sílvia Berbís