Octavi Ruiz deixa la batuta de la Lira Ampostina després de 39 anys

El mestre, que també dirigix l'escola de música, baixa dels escenaris per jubilació

Durant el període en què Octavi Ruiz ha dirigit la banda i l'escola, la Lira ha assolit els seus majors èxits
Durant el període en què Octavi Ruiz ha dirigit la banda i l'escola, la Lira ha assolit els seus majors èxits | Cedida
Aguaita.cat
02 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:22h
Enguany és un any de canvis a La Lira Ampostina. No només per la situació provocada per la pandèmia de la covid-19, sinó perquè qui ha estat director de la banda i de l'escola de música de la Societat es jubila, després de 39 anys al capdavant d'este gran projecte, Octavi Ruiz Gisbert.

Octavi Ruiz arribava a La Lira Ampostina l'any 1981, als 25 anys, per fer-se càrrec de l'escola de música i de la banda de l'entitat. En aquells temps era habitual la figura del mestre-director, una persona que s'encarregava de formar els anomenats "educands" i de dirigir la banda. De fet, els propis estatuts de La Lira encara donen per fet que això siga així. Deixeble de grans músics, entre altres Francesc Casanovas, Juli Pañella o Antoni Ros Marbà, també ha estat director de la banda municipal de música de Tortosa i professor del conervatori de la mateixa localitat.

La seua tasca al capdavant de l'escola de música ha permès modernitzar-la al llarg dels anys, fins assolir la concessió del grau professional de música a La Lira Ampostina, que ha esdevingut l'únic conservatori privat de música de la demarcació de Tarragona. Este 2020 s'ha graduat la primera promoció de titulats en grau professional de música. En el camp de la docència, la seua aula de clarinet ha proporcionat músics amb carreres exitoses, i és reconeguda arreu del territori.

La banda de música La Lira Ampostina, banda simfònica referent a Catalunya i admirada al País Valencià, ha aconseguit grans èxits amb Octavi Ruiz. A finals dels 80 començava una trajectòria ascendent, amb l'estrena a Amposta de Belmonte, ballet de Carles Santos, de la qual després es gravaria la música per acompanyar les representacions del ballet sense música en directe, i que seria representat també al festival Grec de Barcelona l'any 1989.

L'any 1992 La Lira Ampostina actuava a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, havent gravat també la música que sonava a l'Estadi Olímpic. L'any 1993 la banda actuava al Palau Sant Jordi, ple de gom a gom, en el marc del concert-homenatge dels 30 anys d'Al Vent, del cantautor Raimon.

Al llarg dels anys la banda de música ha actuat en auditoris en diferents llocs d'Espanya i de Catalunya, com el Palau de la Música, l'Auditori o el Palau de la Música de València. També ha visitat diferents països, duent el nom de La Lira i d'Amposta a l'estranger. La discografia de La Lira, sota la batuta d'Octavi Ruiz, es compon de 6 discos de temàtica diversa. L'any 2007 la banda de música aconsegueix un primer premi al XXXVI Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d'Altea, sent la primera banda de música catalana que hi participa, i aconseguint també la professora de violoncel de l'escola, Nai Martínez, el premi a la millor solista.

La Lira ha participat en diferents espectacles, dels quals els darrers anys és destacable Contr@band@, espectacle conjunt amb l'Esbart Sant Martí de Barcelona, representat a Amposta, Barcelona, Olot i a la Fira Mediterrània de Manresa, fira a la qual també ha actuat conjuntament amb Quico el Célio, lo Noi i el Mut de Ferreries.

El 2012 Òmnium Cultural Terres de l'Ebre va atorgar el premi Grifonet d'Or a Octavi Ruiz. L'any 2016, amb motiu del Centenari de La Lira Ampostina, Octavi Ruiz va rebre la medalla d'or de La Lira Ampostina, per la seua gran labor i per la seua estima a la Societat.

Són gairebé 40 anys dedicats a La Lira Ampostina, a més dels anys que va ajudar a la seua evolució com alumne i músic. Representa una etapa de gran creixement i de grans èxits per a la Societat, podent afirmar que probablement ha estat el director més important que ha tingut La Lira Ampostina.