El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre rebutja un transvasament de l’Ebre a Cantàbria

La moció també insta la Generalitat a convocar la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre per informar del projecte de transvasament i adoptar una posició conjunta davant l'acord de la CHE

Aguaita.cat
26 de juny del 2020
Actualitzat a les 18:04h
 El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre rebutja un transvasament de l’Ebre a Cantàbria
El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre rebutja un transvasament de l’Ebre a Cantàbria | Cedida
El Consell Comarcal del Baix Ebre rebutja un transvasament de l'Ebre a Cantàbria. El ple del Consell ha aprovat aquest migdia per unanimitat una moció del grup de Movem Terres de l'Ebre que s'oposa a este transvasament i insta la Generalitat a convocar la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de lsEbre. El plenari s'ha celebrat de manera presencial al saló de plens amb les mesures sanitàries i de seguretat necessàries. 

La junta de govern de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha acordat un transvasament de 4,99 hectòmetres cúbics d'aigua de l'Ebre cap a la ciutat de Santander, una detracció d'aigua de l'Ebre que afegirà més pressió sobre els recursos hídrics de la conca de l'Ebre. “S’afegeix més pressió sobre uns recursos que són cada vegada més escassos i a més aquest transvasament suposa un nou cop a les peticions perquè el delta de l’Ebre dispose d’un cabal ambiental adequat”, ha manifestat el portaveu de Movem, Jordi Jordan. 
La moció també insta la Generalitat a convocar la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre per informar dsaquest projecte de transvasament i adoptar una posició conjunta davant lsacord de la CHE. A més el Consell Comarcal del Baix Ebre ha reiterat la seua posició contrària a qualsevol projecte de transvasament de l'Ebre.
 
El ple també ha aprovat, per unanimitat, una altra moció de Movem Terres de l'Ebre que insta el govern català a situar la seu central de l'Agència Catalana de la Natura a les Terres de l'Ebre, donada la riquesa de patrimoni natural i biodiversitat del territori. 
D'altra banda, el ple comarcal ha aprovat una moció, presentada per Esquerra Republicana i amb els vots favorables de tots els grups, de suport a les lluites per a l'eliminació de la discriminació racial. 

També en l'apartat de mocions, el plenari ha aprovat la proposta de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de lsEbre, presentada per Junts per Catalunya, per a donar suport i ajudar a les ramaderies de bous braus. Tots els grups hi ha votat a favor, a excepció de Movem que s'ha abstingut. Entre altres peticions, la moció insta la Generalitat a crear una línia d'ajuts per a l'alimentació del ramat de bous braus, així com a estudiar línies d'ajut cap al sector taurí que ha vist paralitzada la seua activitat a causa de la Covid-19. 
Per contra el ple ha rebutjat la moció de Junts per Catalunya que exigeix la suspensió de les sancions previstes al col·lectiu de caçadors en la llei 5/2020 de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de lsimpost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. La moció ha rebut el vot en contra dels consellers d'Esquerra i Movem, lsabstenció de Ciutadans i els vots favorables de Junts per Catalunya i el PSC. 

Reivindicació dels drets del col·lectiu LGBTI 

El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre s'ha adherit al manifest del Consell Nacional LGBTI amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGBTI que tindrà lloc diumenge (28-J) i que reivindica els drets de les persones LGBTI. El Consell Comarcal del Baix Ebre ha manifestat el dret que tenen totes persones de viure en igualtats de drets i en la diversitat sexual i d'identitat sexual i de gènere i ha refermat la seua declaració com a comarca respectuosa amb la diversitat afectiva. En este sentit, el Consell del Baix Ebre ha penjat la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí a la façana de l'edifici comarcal i ha pintat una franja d'un pas de vianants amb aquests colors. “Assumim el compromís de visibilitzar el 28 de juny i mantenir la resta de l’any el compromís amb el dret a ser, vestir-se i estimar com cadascú vulgui”, ha dit el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura. 

Conveni amb els ajuntaments pel desplegament del Dispositiu d’Inserció Sociolaboral 
D'altra banda, el ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat el model de conveni de col·laboració amb els ajuntaments i EMD de la comarca per desplegar el funcionament del Dispositiu d'Inserció Sociolaboral. Tres anys després de la posada en marxa d'aquest Dispositiu es manté la necessitat de consolidar-lo i ampliar el nombre de tècnics que es destinen a prestar el servei a cada municipi. 
En un altre ordre de coses, el ple ordinari del mes de juny ha acordat sol·licitar una subvenció al Servei dsOcupació de Catalunya per a la realització del programa 30 Plus, amb una seixantena de participants; les bases reguladores i la convocatòria del procés selectiu de la borsa de treball de tècnic de gestió administrativa; el conveni amb les Associacions de Famílies d'Alumnes per a la gestió del menjador escolar; l'allargament del termini per sol·licitar els ajuts individuals de menjador fins al 17 de juliol i la convocatòria de la 15a edició dels Premis Comarcals de Recerca. 
També s'ha aprovat que el conseller comarcal Josep Franch substitueixi Xavier Royo a la societat empresarial Baix Ebre Innova. 
Finalment, durant el plenari ha presentat la renúncia al càrrec la consellera comarcal Virgínia Borràs (Esquerra Republicana) per motius personals.