Preocupació continguda a la Terra Alta pel rebrot de covid a la veïna comarca del Baix Aragó-Casp

Els pobles s'organitzen per acotar les activitats al gaudi local i adaptar els serveis per controlar els aforaments

Vista general de Batea.
Vista general de Batea. | S.B.
Redacció
25 de juny del 2020
Actualitzat a les 16:50h
A Caseres, Batea, la Pobla de Massaluca o Riba Roja d'Ebre (Ribera d'Ebre) miren de reüll però amb certa tranquil·litat la veïna comarca del Baix Aragó-Casp, que ha retornar a la fase 2 del confinament per un rebrot de covid, amb 47 casos detectats. Confien que es controle aviat i ho viuen amb calma perquè la mobilitat amb esta comarca torna a estar limitada. A la Terra Alta, on el turisme rural s'ha reactivat amb molta força, es viu la contradicció de celebrar que els sectors econòmics puguen reposar-se de l'aturada i la preocupació per l'arribada de molts visitants. Els pobles s'organitzen perquè les activitats festives no siguen un reclam i que els serveis municipals, com les piscines, es puguen mantindre amb aforaments controlats.

Als municipis ebrencs veïns del Baix Aragó-Casp la notícia del retrocés a la fase 2 de confinament d'esta comarca aragonesa s'ha rebut amb "cautela" però des del convenciment "que quan s'obriria més la mobilitat", la possibilitat de nous rebrots de coronavirus existia. "Les autoritats sanitàries ens ho diuen. A la comarca no hi ha brots ni casos que ens facen alarmar però sempre amb cautela i vigilant", ha apuntat Manel Palau, alcalde de Caseres. Caseres va ser el municipi terraltí més afectat per la covid, amb tres contagiats, un dels quals va morir. "Va ser un cop molt fort per al poble, som pocs habitants i la mort d'una persona en estes circumstàncies ens va doldre molt. Estem molt sensibles amb esta qüestió i hi ha preocupació, més amb l'arribada de gent de fora, de ciutats grans on hi ha hagut més casos, i sobretot pels casos asimptomàtics", ha apuntat Palau.

La relació de Caseres és més estreta amb Calaceit o altres municipis de la comarca del Matarranya però en canvi a Batea, les relacions laborals i familiars amb pobles del Baix Aragó-Casp, com Maella, són estretes. "Això ja ho hem viscut des d'un principi perquè la covid va tenir molta afectació en estos municipis del Baix Aragó-Casp. Hi va haver morts a Maella, Favara, Casp. Ara com ara, la preocupació està controlada i inclús estem massa relaxats", ha assenyalat l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella.

En estos municipis del Baix Aragó-Casp, amb una important afectació de la pandèmia, s'han anul·lat festes majors i no s'obriran les piscines municipals ni altres serveis. "Estos pobles tenen molta preocupació i la gent està espantada, més que nosaltres. Al poble també es nota que hi ha respecte al virus tot i que sembla que aquí no haja d'arribar, però ve gent de Barcelona i de tot arreu i crec que ara és el moment perillós", ha recordat Paladella. En altres municipis com Riba-roja d'Ebre i la Pobla de Massaluca la preocupació és mínima perquè tot i la proximitat amb Faió, la mobilitat és mínima per les males connexions viàries que existixen.

Des del Consell Comarcal de la Terra Alta, amb el turisme rural desbordat, els alcaldes han consensuat incentivar serveis i activitats que permeten evitar aglomeracions i limitar la mobilitat entre municipis. Per exemple, s'apostarà per un model de festes majors amb actes de format local, on es garantisca el compliment de les mesures de distanciament social i que no suposen un reclam, sobretot entre el jovent d'altres poblacions. També les piscines s'han obert als pobles per regular el servei i evitar desplaçaments i aglomeracions a rius i gorgs naturals.

"Al Matarranya hi ha pobles que no tenen clar que obren les piscines i ens temem que puga optar per vindre aquí o als rius, perquè és bon any perquè baixa més aigua", ha apuntat Palau. Per festes majors, canvi de format: concerts, espectacles i oferta cultural per gaudir-los asseguts, pocs dies d'activitats i actes espaiats en el temps. "Hem de donar serveis i oferta però que es puguen gaudir de forma ordenada", ha apuntat Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta. Sense precedents, els alcaldes són conscients que la gent sortirà de casa i la mobilitat a la comarca serà alta este estiu i que la tasca complicada que tenen és encaixar l'oferta i la fórmula perquè es complisquen totes les mesures sanitàries.