A partir d'este dilluns els ebrencs ja podem anar a Tarragona, però no a Vinaròs

La mobilitat entre autonomies s'activarà a partir del 22 de juny, un cop superades totes les fases de desescalada

Diversos vehicles transitant l'AP-7 al Baix Ebre. Foto d'arxiu
Diversos vehicles transitant l'AP-7 al Baix Ebre. Foto d'arxiu | ACN / A. Ferràs
Aguaita.cat
08 de juny del 2020
Actualitzat a les 16:57h
Este dilluns les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran ja són a la fase 3 de la desescalada, on s'aplica més flexibilització de les restriccions amb l'autorització de trobades de fins a 20 persones o l'augment de l'aforament de terrasses al 75%. A més, en esta etapa es retorna les competències a les comunitats, a excepció de la lliure circulació.

En este sentit, per exemple, el Govern ja permet a partir d'este dilluns la mobilitat entre les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, totes dos en fase 3, després que així es proposés a Sanitat i ho autoritzés.

Amb este retorn de competències, el Govern català torna a ser l'autoritat competent per "l'adopció, supressió, modulació i execució de mesures corresponents a la fase 3 del pla de desescalada" -segons l'ordre del BOE- a les regions sanitàries del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran. Així, es podrà decidir, amb criteris sanitaris i epidemiològics, la superació de fase 3 de cada unitat territorial i la seua entrada a la 'nova normalitat'.

Què es pot fer en fase 3?

Amb el canvi a fase 3, a banda del retorn de les competències a les autonomies es permet fer reunions de fins a 20 persones –sempre garantint la distància de seguretat- i l'obertura de les barres de bars o l'ampliació de l'aforament de les terrasses fins al 75%. A més, podran obrir tots els comerços independentment de quina siga la seua superfície al 50% de la seua capacitat i s'obriran centres recreatius turístics, zoològics i aquaris amb un aforament del 50%. També es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus i activitats de lleure dirigides a joves i infants.

Una novetat d'esta setmana és que el govern espanyol ha decidit que finalment sí que es puga obrir bars d'oci nocturn i discoteques en fase 3. Tot i això, es prohibirà ballar a la pista de ball, que es podrà fer servir per posar-hi taules.

Encara no podem anar a Vinaròs o a Vall-de-roures

Tot i que s'activa la mobilitat entre les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, totes dos en fase 3. Els ciutadans ebrencs no es poden desplaçar encara a llocs territorialment més propers, com el Baix Maestrat o el Matarranya, ja que la mobilitat entre autonomies no està permesa.

Segons ha exposat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es podrà recuperar la mobilitat entre comunitats autònomes un cop s'aixeque l'estat d'alarma, que està previst que finalitze el 22 de juny.