​La CHE inicia una nova campanya per controlar el caragol poma en el tram Miravet-Tortosa de l'Ebre

També es realitzarà un recompte d'exemplars de cranc blau en este tram de riu

Posta de caragol poma a la llera del riu Ebre
Posta de caragol poma a la llera del riu Ebre | Cedida
Aguaita.cat
05 de juny del 2020
Actualitzat a les 12:44h
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, organisme autònom, adscrit a Ministeri per a la Transició Ecològica (MITERD), ha iniciat esta setmana una nova campanya d'actuacions per al control i la vigilància del poma al riu Ebre.

Els treballs planificats consisteixen en revisions quinzenals en el tram Miravet-Assut de Xerta i una revisió mensual del tram Xerta-Tortosa per comprovar si s'han reproduït els focus d'anys anteriors o han aparegut exemplars d'esta espècie invasora a nous punts.

D'altra banda, també s'ha planificat la neteja de vegetació per facilitar la localització de l'espècie i evitar el seu avanç. La CHE treballarà, a més, setmanalment en la retirada d'exemplars adults, en horari nocturn, i postes d'ous, en horari diürn, en aquelles zones on es localitze la plaga entre Tortosa (límit actual de la plaga) i Miravet.

Estes tasques s'emmarquen en un Pla de Contingència Estatal del MITERD a què es van destinar 530.000 euros per a les campanyes 2017, 2018, 2019 i 2020 per evitar l'afecció del domini públic hidràulic.

Segons la CHE, este pla està resultant reeixit, ja que no es van detectar exemplars en el focus aparegut el 2017 a Miravet des de setembre de 2018, i s'ha comprovat que la plaga no ha avançat i s'ha mantingut fins 2019 localitzada en el tram de domini Públic Marítim Terrestre, entre els ponts del Mil·lenari i del Ferrocarril, al terme municipal de Tortosa.

Com ja va passar el 2018 i 2019, aprofitant este Pla, es procedirà a realitzar un recompte d'exemplars de cranc blau (Callinectes sapidus) en este mateix tram, una altra espècie invasora que va ser detectada per primera vegada al riu Ebre en la campanya de 2018.