Alginet acusa JxCat de cinisme per les crítiques a la seua gestió al COPATE arran de l'estafa que ha patit el consorci

El president lamenta que es vulgui "desprestigiar l'honorabilitat" del COPATE i la "feina impol·luta" dels tècnics

El president del COPATE, Joan Alginet, en roda de premsa
El president del COPATE, Joan Alginet, en roda de premsa | ACN / A. Ferràs
Aguaita.cat
04 de juny del 2020
Actualitzat a les 12:13h
El president de COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre), Joan Alginet, ha lamentat les "falses acusacions" i les crítiques a la seua gestió que JxCat ha llançat arran de l'estafa de 400.000 euros de la que ha estat víctima el consorci, amb un canvi fraudulent del compte corrent d'uns proveïdors.

En un comunicat, Junts assegura que el frau "és una mostra més de la dubtosa gestió que s'està efectuant des de la presidència del COPATE i des del govern tripartit" de l'organisme. Alginet acusa el partit ebrenc de cinisme després de rebre el suport de diversos alcaldes de Junts, i demana que "no es traslladen debats de polítiques locals" a un organisme tècnic "que és referència" al territori.

Junts per Catalunya advertia en un comunicat este dimecres que "seguiran duent a terme i amb més exhaustivitat encara, una funció fiscalitzadora en benefici de la ciutadania de les Terres de l'Ebre representada pels municipis que formen part del consorci". En el text es qüestionava la gestió del president del COPATE, Joan Alginet, qui ha lamentat que es vulga "desprestigiar l'honorabilitat del consorci i del seu president, i la faena impol·luta i tècnica que fa el consorci des de fa 30 anys".

Alginet ha demanat a JxCat que especifique "a qui representa i en nom de qui s'ha fet este comunicat" sobretot perquè molts representants i alcaldes del partit demòcrata han fet arribar a l'organisme el seu "suport i escalf" per solucionar el frau del qual han estat víctimes. "És una contrarietat amb el comunicat que han emès", ha assenyalat. "És cínic que Junts faça falses acusacions mentre els seus representants traslladen el seu suport a la institució, fet que vull agrair i fer valdre", ha insistit.

El president del COPATE ha denunciat que és "incompatible embrutar la imatge del consorci i el president i oferir mà estesa", i és que en el comunicat JxCat acaba posant-se a disposició del COPATE per resoldre el frau i recuperar la totalitat dels diners. "No és la primera vegada que ho fan. Ho han fet també amb la gestió de Salut a les Terres de l'Ebre però no ataquen ERC ni a Joan Alginet, malgrat l'especial interès alguns per traslladar debats i polítiques locals a un organisme on acaben atacant els tècnics". Alginet és portaveu d'ERC-Més Deltebre i ha assenyalat que seria "profundament injust" que les crítiques a la seua gestió al COPATE sorgissen del municipi on és regidor. "Voldria pensar que no, però deixeu-me que ho dubte", ha dit.

L'estafa

El COPATE ha estat víctima d'una nova fórmula de delictes que executen experts a través de la xarxa. El cas del COPATE se suma al de la Paeria de Cervera (Lleida), el passat desembre de 2019, governada per JxCat, on se li van estafar 134.427 euros, i també se suma als casos d'estafa patits pels Ajuntaments de Vandellòs, Horta de Sant Joan i Amposta amb l'Hospital Comarcal.

El frau es va detectar el 17 de febrer i l'endemà es va presentar la denúncia als jutjats de Tortosa. El mateix dia es va comunicar els fets a la comissió de govern i es va convocar una junta de portaveus amb caràcter d'urgència el 20 de febrer per donar tots els detalls del cas als portaveus dels diferents grups polítics, també als de JxCat. Alginet ha insistit que s'ha seguit informant els portaveus polítics dels passos que s'han anat fent, com el nomenament d'un advocat que porta la defensa del COPATE. Fins ara, el Consorci ha recuperat 232.000 euros dels 400.000 euros estafats.

A més del fraudulent correu electrònic, el COPATE va rebre "suposats" certificats de l'organisme de govern del canvi de compte corrent i un certificat de l'entitat bancària relacionant el CIF i el número de compte de l'empresa. Tots dos documents es van aportar, amb una falsificació "tan perfecta que no va despertar cap mena de sospita" i que va aconseguir saltar els filtres de seguretat de l'administració pública.